Voditeljka Milica Kon je nedavno u javnosti istakla kako je njena ćerka žrtva vršnjačkog nasilja u školi, kao i da je tragala za raznim rešenjima, a onda je odlučila da se obrati medijima kako bi se problem rešio. Kako je navela, njena ćerka ne želi da ide u školu i ne oseća se dobro, a na televiziji K1 ispričala je sa kakvim se problemom njena ćerka, učenica prvog razreda OŠ "Drinka Pavlović", suočila:

"Na početku škole joj je udario šamar i ukrao joj krofnu. Pozvala sam roditelje da se nađemo u parku, pružili smo im ruku. Oni su se izvinili. Onda je krenula psihička tortura, guranje, peckanje. Ali kada te neko udari, to je već ozbiljnija priča. Moje dete nije jedino koje je pretrpelo nasilje od strane ovog dečaka. Jedno dete je izbodeno olovkom, druga deca su imala masnice - rekla je Milica Kon za K1 i dodala: "Jedan dečak ju je držao, a drugi je udarao pesnicama u predelu grudi i stomaka. To je bilo na odmoru. Ne postoji obezbeđenje u učionici na odmoru. Ne znam da li je to rešenje, ali ja mislim da je zakon problem. Učiteljica je odmah prijavila problem. Kad se obratiš školi, oni sazovu sastanak. Ti roditelji su pričali sa svim roditeljima sa kojima je dete imalo problem. Prosto rešenje se nije našlo."

Voditeljka je objasnila zbog čega je sa ovim problemom morala da izađe u medije - "Juče sam bila na sastanku gde smo se pojavili muž i ja pričali sa timom. Roditelj jednog deteta koje je maltretiralo moje se pojavio, a roditelji drugog nisu. Škola je sve uradila po zakonu. U samom startu su uočili problem. Pokrili su se u zakonskim okvirima, ali to nije dalo nikakav rezultat, što škola i priznaje. Dete je agresivno i ne može da obuzda svoj bes. Škola je čak primenila meru da mesec i po dana roditelj problematičnog dečaka sedi sa njim u klupi, međutim, nakon nekog vremena stvari su se vratile na staro. Moje dete mora da bude bezbedno."

Milica Kon je objasnila kako nije naišla na podršku mnogih roditelja čija deca idu u istu školu, kao id a se roditelji dece koja nisu žrte vršnjačkog nasilja povlače. "Jedan roditelj mi je rekao ako nisi zadovoljna ispiši dete, dokle to ide. Svako ima pravo na školovanje, ali bezbednost mora da bude zagarantovana. Danas učiteljica dete ne sme da pošalje u ćošak, niti da ga izbaci sa časa, odmah protiv nje može da se pokrene postupak." Voditeljka je dodala - "Od policajca sam čula da postoji opcija da nasilje prijavim policiji, ali sam propustila rok. Dete nevaljalog ponašanja ima veća prava. Moja ćerka ne želi da ide u školu, oseća se loše. Možda je i ispišem, ali ni druga škola ne može da reši problem nasilja."

Kako je istakla, roditelji deteta koje je navodno maltretiralo ćerku Milice Kon se nisu pojavili na poslednjem sastanku. "Nisu se pojavili. Moja ćerka je nažalost bolesna, sačekaću još malo, pa ću da vidim šta ću da nam ponudi. Mi smo tu došli jer je to škola koja mom detetu pripada, mi tu živimo i zato smo tu dete upisali. Postala sam nepodobna za taj zatvoren sistem."

Izvor: Yumama