Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razvoj i nega novorođenčeta: 10 najčešćih zabluda u vezi s bebama

Pored beskrajne radosti koju donosi beba u vaš dom, neminovno ćete se suočiti sa mnoštvom uvreženih zabluda vezanih za njen rast, razvoj i negu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Još kada se dodaju saveti rođaka i prijatelja, to može da bude prilično zbunjujuće. Doduše, neki od njih će biti zaista od pomoći, ali mnogi mogu da budu pogrešni.

1. Ako ne držite, odnosno ne dojite bebu u prvih nekoliko sati nakon porođaja, nećete se vezati za vas na odgovarajući način

Zaboravite na grižu savesti! Iako su istraživanja pokazala da je prvih nekoliko sati bebinog života veoma važno za uspostavljanje veze sa majkom, to nije toliko isključivo - što se pokazalo u slučaju žena koje su imale carski rez, ili su rodile bebe kojima je bila potrebna hitna medicinska intervencija... Odnos pun ljubavi tokom detetovog života će i više nego da nadoknadi nedostajućih nekoliko sati ili čak dana ili nedelja razdvojenosti na samom početku.

2. Beba mora da se kupa svakog dana

Takav stav je prevaziđen, opovrgavaju ga najnovije preporuke stručnjaka

Savet + Ukoliko je svakodnevno kupanje deo vaše uobičajene rutine, to je u redu, samo je važno da se bebina koža hidratizuje nakon toga. Ako beba uživa dok se kupa, omogućite joj da se svake večeri brčka, samo preskočite sapun ili šampon. Što je beba starija, produžava se vreme boravka u kadici, ali ne bi trebalo da traje duže od deset, maksimalno 15 minuta

. Činjenica je da kupanje "oduzima" vlažnost bebinoj osetljivoj koži, što može da je učini suvom i nadraženom. Skida se zaštitni površinski sloj, zbog čega je koža podložnija raznim promenama, pa i infekcijama, a kasnije i pojavi alergija. Vaše čedo možete „kompletno“ da okupate dva do tri puta nedeljno, uz dodatak nekog blagog sredstva za higijenu (pH neutralno, hipoalergeno). Međutim, morate da održavate čistim pelensko područje, vrat (naročito ispod brade i iza ušiju), kao i kožne nabore i prevoje, posebno ispod pazuha i prepona. Dovoljno je nežno prebrisavanje gazom, presovanom vatom (blazinice), peškirićem ili frotirskom rukavicom namočenom u toplu vodu.  

3. Poželjno je da beba kaki makar jednom dnevno

Ne mora, naročito ako se hrani maminim mlekom. Roditelje buni to što odojčad može da ima od jedne do nekoliko stolica dnevno - obično dve do četiri, ali čak i šest do osam, odnosno posle svakog podoja.

Povezane vesti

Savet+Ako vam se čini da se beba oseća veoma nelagodno kada počne da kaki, ili ako su stolice vrlo tvrde a beba retko kaki, ili vidite krv u peleni, konsultujte se sa vašim pedijatrom

Međutim, sasvim zdrave bebe mogu da kake tek jednom u nekoliko dana: na svaka tri do četiri dana, pa i pet-šest dana (to je individualno). Naime, kako bebina creva sazrevaju, ona je u stanju da potpunije svari majčino mleko, a količina "otpada" koji proizvodi se prirodno smanjuje, što znači i mogućnost da danima nema stolicu. Ovakav obrazac često počinje oko šest nedelja starosti, a može da se nastavi tokom celog perioda dok je beba isključivo dojena, to jest do uvođenja čvrste hrane. Tada se menja izgled, pa i učestalost stolice. Kod beba koje su hranjene adaptiranim mlekom, broj stolica je u proseku od jedne do četiri dnevno.

4. Važno je da beba pije vodu ako je vruće

Može da se ponudi, ali je majčino mleko dovoljno za hidriranost organizma. Jedino bebe koje se hrane formulom, treba češće ponuditi vodom. 

5. Izbijanje zuba može da izazove groznicu kod bebe

Najveća opasnost potiče od zabluda kada se ignoriše neki problem. Naime, povišena telesna temperatura kod beba se često pripisuje rastu zubića. To može da bude tačno, čak da beba dobije i proliv, ali ne mora. Uostalom, ni pojedine studije nisu dokazale povezanost. Zbog toga roditelji moraju da provere o čemu se radi. Veoma je važno da se u slučaju javljanja povišene temperature potraži lekarska pomoć, kako bi se ustanovilo da li je nešto drugo eventualni uzrok njenog naglog rasta.

Povezane vesti

6. Bebe koje ranije dostignu neke razvojne prekretnice, bolje se razvijaju i u starijem uzrastu

Kako pokazuju istraživanja, to uopšte nije "pravilo". Ukoliko beba ranije progovori ili prohoda nego što je uobičajeno, odnosno pre njenih vršnjaka - to ima mali ili nikakav uticaj na njen kasniji razvoj i savladavanje određenih veština. Mnogi roditelji podržavaju ideju o "darovitosti" od rođenja, ali to nije potkrepljeno naučnim dokazima. U stvari, u nekim slučajevima, rana "postignuća" mogu da ukazuju na potencijalni problem - na primer, ako beba pokazuje sklonost da bude levoruka ili desnoruka pre navršenih 18 meseci starosti. Naime, do tog doba bi mališani trebalo da koriste obe ruke podjednako. Dosledno korišćenje samo jedne ruke se učvršćuje tek oko treće, četvrte godine života.

7. Hodalica je siguran način da beba ranije prohoda

Nekada je bila obavezan "rekvizit" u bebinom odrastanju, ali je već odavno preporuka stručnjaka da se ne koristi.

Savet +Najbolji način za podsticanje hodanja je "krstarenje", kada se beba hvata za komade nameštaja i lagano ide od jednog do drugog.

Pre svega, istraživanja sugerišu da stavljanje bebe u hodalicu (dubak) može da odloži njenu sposobnost za samostalno prohodavanje, ali i da uzrokuje pojavu deformiteta stopala, jer se neravnomerno razvijaju mišići i ligamenti. Umesto prednosti, ona zapravo predstavlja opasnost. Osim što se lako prevrće, beba može brzo i neočekivano da pristupi stepeništu, čak i kada je pod roditeljskim nadzorom.

8. Zaštitni jastuci oko krevetića su garancija bezbednosti i dobra zaštita bebine glavice dok spava

Daleko od toga. Mnogi roditelji postavljaju specijalne jastuke kao "štitnike" (takozvane odbojnike) oko bebinog kreveta, verujući da tako povećavaju njenu sigurnost,

Savet+Za roditelje koji su previše zabrinuti zbog mogućnosti da beba provuče ruke ili noge kroz ogradu kreveca i tako ih zaglavi, rešenje su specijalne „obloge“ za stranice, koje propuštaju više vazduha

jer ne postoji mogućnost da se povredi ako udari glavom sa strane. Međutim, činjenica je da beba ne generiše dovoljno snage da bi to moglo da uzrokuje značajnije povrede. Stručnjaci preporučuju da se iz kreveca i oko njega ukloni sve što je suvišno, jer bi to moglo da ugrozi bebu. Najveća opasnost preti od gušenja ili sindroma iznenadne odojačke smrti (SIDS) zbog jastuka sa strane - mogu da ograniče disanje ako su pored bebinog nosa ili usta. Raniji problem sa suviše razmaknutim šipkama kreveca je prevaziđen, budući da je standard proizvodnje takav da bebina glava ne može da upadne između njih. Rizik od gušenja je veći što je beba mlađeg uzrasta i ne može samostalno da se odmakne od potencijalne opasnosti.

9. Beba najbolje spava u sobi koja je tiha i zamračena

To je individualno. Dok nekim bebama takvi uslovi odgovaraju, ima i onih kojima svetlo ili buka u pozadini ne smeta. Uostalom, ako vaš mališa navikne na neke aktivnosti oko njega kada spava, biće spremniji da odrema u različitim situacijama, što će vama u velikoj meri da olakša svakodnevicu. 

Povezane vesti

10. Mala količina majčinog mleka pomaže u lečenju infekcije bebinog uha

Ono, svakako, predstavlja najbolju moguću hranu za bebu, ali korišćenje u svrhu lečenja neće biti od pomoći, a može da izazove i novu infekciju. Jer, iako se u majčinom mleku nalaze neka antitela koja su korisna za bebin organizam, u njemu takođe ima šećera, koji je pogodan za rast i razvoj bakterija.

Snežana Damnjanović Mitić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica