Kolostrum je neophodan za bebe u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Da biste se pripremili za uspešno dojenje, korisno je znati šta da radite sa viškom izdvojenog kolostruma i kako da ga skladištite.

Zašto je kolostrum važan

Dok ne počne puna proizvodnja mleka dva do tri dana nakon rođenja, nove mame proizvode male količine kolostruma. Takođe se naziva i „tečno zlato“, ovo gusto, žućkasto mleko bogato hranljivim materijama i ugljenim hidratima. Osim što bebi obezbeđuje esencijalnu ishranu, kolostrum pomaže u varenju i pražnjenju creva kod novorođenčadi. Ovo je važno za oslobađanje bebinog tela od toksina koji mogu izazvati žuticu.

Kolostrum je takođe bogat belim krvnim zrncima i antitelima koja razvijaju imuni sistem bebe. Gradi zaštitni omotač u njihovom probavnom sistemu koji pomaže u sprečavanju rasta klica koje izazivaju bolesti. To je super-hrana za bebe i neprocenjiva je prednost za njihovo zdravlje i dobrobit.

Šta da radite sa viškom kolostruma?

Beba u prvim danima konzumira samo male količine kolostruma. Bez obzira na to, studije pokazuju da se ove male količine javljaju u toku prvog sata po rođenju i mogu da spreče kašnjenje u proizvodnji mleka. Ako novorođenče ne doji u roku od šest sati nakon rođenja, dobra je ideja da mama počne da se izmlaza. Uverite se da su vam ruke čiste i da su svi alati za izmlazanje sterilisani radi bezbednosti bebe. Kada budete spremni da izmlazate kolostrum, sledite sledeće korake.

1. Sakupite višak u posudice ili kesice

Korisitite specijalne kesice za majčino mleko ili sterilne posudice, u apotekama su dostupne. Zatim napišite datum kako biste mogli da pratite svoje uskladištene zalihe.

2. Dajte bebi i najmanju količinu

Kada sakupite kolostrum, spreman je za upotrebu. Možete da ga koristite pomoću šprica ili male bočice (zapamtite, količine će biti relativno male). Takođe možete dati i par kapi bebi na čistom prstu. Svaki deo je prepun hranljivih materija koje pomažu razvoj.

3. Čuvajte i za buduću upotrebu

Ako vaša proizvodnja kolostruma ide dobro i stvarate stalnu zalihu, možete je čuvati za buduću upotrebu. U stvari, neke žene počinju da sakupljaju kolostrum pre nego što beba zaista stigne. U tipičnoj zdravoj trudnoći, nema potrebe za izmlazanjem kolostruma pre porođaja. Međutim, u nekim slučajevima, korisno je sakupljati kolostrum pred kraj trudnoće. Sakupljanje kolostruma ovako rano se preporučuje ako:

  • Imate blizance - težina na rođenju obično je niska za višestruke trudnoće.
  • Imate zdravstvenih problema - gestacijski dijabetes utiče na nivo glukoze kod bebe na rođenju.
  • Vaša beba ima rascep usne ili nepca - ovo može da oteža dojenje.

Saveti za pravilno zamrzavanje

Razmotrite ova saveta za bezbedno skladištenje i čuvanje kolostruma:

Dobro zatvorite

Da biste održali svežinu i kvalitet, uverite se da je vaša posudica ili kesica za skladištenje potpuno zatvorena. Nikada ne koristite kese za jednokratnu upotrebu za čuvanje kolostruma. One nisu dizajnirane da štite od bakterija i rasta klica.

Rok trajanja

Kolostrum se čuva na sobnoj temperaturi do četiri sata. Može da stoji u frižideru do četiri dana. Izdvojeni kolostrum možete čuvati u zamrzivaču do šest meseci (za najbolji kvalitet) ili najviše 12 meseci. Ako niste sigurni koliko dugo je vaš kolostrum čuvan, najbolje je da ga bacite.

Frižider i zamrzivač

Kada čuvate kolostrum u frižideru ili zamrzivaču, postavite posudu na zadnji deo police gde su temperature najniže. Izbegavajte da ga čuvate na vratima jer otvaranje i zatvaranje frižidera izlaže uskladišteni kolostrum čestim promenama temperature koje mogu negativno da utiču na njegov kvalitet i svežinu.

Na putu

Uz pažljivo planiranje, moguće je bezbedno putovati sa zaleđenim kolostrumom. Spakujte ga u izolovanu kesu i okružite paketima leda. Na ovaj način može ostati bezbedan za potrošnju do 24 sata. Kada se vaše putovanje završi, upotrebite ga odmah ili čuvajte u frižideru ili zamrzivaču.

Kada se beba razboli

Da, smrznuti kolostrum pomaže bolesnom detetu. Istraživanja su pokazala da bolesna ili nedonoščad koja uzima kolostrum od majki imaju „značajno bolje zdravstvene rezultate“. Kolostrum se sastoji od imunoloških faktora, proteina, šećera. Dakle, svaka kap je dragocena!

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Tata na sjajan način rešio tantrume deteta TikTok/cari.izaguirre