Jedna od prvih simptoma koje trudnice osete su promene na grudima. One se dešavaju već od prvih dana, onda kada mnoge žene i ne znaju da su trudne.

U prvim danima nakon začeća možete osetiti blagu bol u grudima. Pored toga, povećava se i njihova veličina, a slični simptomi javljaju se i tokom PMS-a.

Bolne senzacije i povećana osetljivost u grudima javlja se u 5. nedelji trudnoće, kada se dešavaju ozbiljne promene u telu žene. Ovaj period je važan za bebu jer se formira njegov kardiovaskularni, nervni i respiratorni sistem.

Šesta nedelja je praćena hormonalnim skokom, a dojke počinju da se priprema za hranjenje. Spolja, to se manifestuje primetnim zatamljivanjem kože oko bradavica. Areole menjaju boju zbog povećanog sadržaja hormona melanina, koji ulazi u telo iz fetusa. Osetljivost mlečnih žlezda se povećava, iako se to kod svakog manifestuje na različite načine. Neke žene razvijaju jaku bol i primećuju lokalno povećanje temperature: grudi im deluju vruće, a na dodir su vrlo osetljive. Ali dešava se i da grudi ni na koji način ne reaguju, i to je normalno.

Osmu nedelju karakteriše oštar nalet estrogena: ženskih hormona koje proizvode jajnici i utiču na razvoj mlečnih žlezda. Tokom ovog perioda one postaju teže i dobijaju zaobljen oblik.

Sa 10 nedelja (moguće i ranije) obično ćete primetiti mrežu vena na vašim grudima. Nakon porođaja te vene najčešće nestaju.

U 11. nedelji, oblik bradavica se menja: do tada bi trebalo da su otečene i ispupčene. U suprotnom, ako ostanu uvučene, možete imati probleme sa dojenjem.

Grudi
Shutterstock Grudi u trudnoći se menjaju

U periodu od 12.-16. nedelje dolazi do promena u žlezdanom tkivu, alveolarnim kesama, koje će kasnije biti odgovorne za laktaciju.

14-16 nedelja je vreme prvog pražnjenja iz mlečnih žlezda. U početku možete primetiti bistru tečnost iz bradavica, a do kraja 14. nedelje postaće žućkast i slatkast po ukusu. Ovaj kolostrum biće i prva hrana za vaše novorođenče. Kolostrum sadrži sve neophodne hranljive materije za razvoj bebe. Neke trudnice dožive i manje krvarenje iz dojke zbog pucanja kapilara tokom rasta mlečnih kanala. Ovo nije razlog za zabrinutost i normalno je, ali svakako prijavite svom ginekologu.

U 17. nedelji je vreme da kupite grudnjak za trudnice. Njegove prednosti su očigledne: pamučna tkanina, minimalan broj šavova, nema donje žice, ima široke bretele.

Do 18. nedelje postoji brz rast poprsja, ali bol ne bi trebalo da je prisutna. Razlog tome je povećan protok krvi. Ovo je period i kada se u dojci mogu formirati ciste i fibrozno tkivo. Te promene koje se javljaju tokom trudnoće su benigni, ali svakako ih treba redovno proveravati.

Grudi, trudnica
Shutterstock Grudi se menjaju u trudnoći

Od 22. do 26. nedelje, kolostrum se primetno sintetiše, na grudnjaku možete primetiti žućkaste mrlje.

Već od 27. nedelje dojka je potpuno pripremljena za laktaciju, ali pre porođaja se mleko ne može izlučivati. Razlog tome je povećan nivo progesterona kod trudnica.

Od 30. nedelje do kraja trudnoće, areole još više potamne i povećavaju se, a galaktoforni kanali, kroz koje ulazi mleko koje proizvode žlezde, šire se. Montgomerijevi tuberkuli - bubuljice (rudimentarne žlezde) koje se nalaze na površini areola, počinju da luče masnu tečnost. Ova supstanca je veoma korisna, hrani, vlaži kožu oko bradavica, štiti dojku od pukotina, a ima i antiseptička svojstva.

(Yumama)