Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvanje majčinog mleka

Vaše mleko možete da sačuvate i koristite ga kada zatreba. Koliko dugo i na koji način se ono može čuvati pročitajte u tekstu koji sledi.

 Izvor: Foto: Profimedia

Možda ćete se naći u situaciji da više sati odsustvujete od kuće, pa ne možete da dojite vašu bebu. Na primer, zato što morate da radite duže, da negde otputujete, da idete na neka ispitivanja... Ili, jednostavno, morate da napravite pauzu u dojenju zbog «infekcije» u dojkama. Šta tada da uradite, a da vašoj bebi ne uskratite najbolju hranu?

Kako obezbediti obrok za bebu?

Vaše mleko možete da sačuvate i koristite ga kada zatreba. Čuvanje započinje postupkom izmlazanja - ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Pumpice za izmlazanje su odlične, jer se mleko direktno sakuplja u sterilnu bočicu koja ide uz pumpicu, pa nema kontaminacije iz spoljne sredine. U takvim bočicama može da se odlaže i sačuva do obroka.  

Gde i koliko dugo se mleko može čuvati?

Majčino mleko može da se čuva u sterilnoj, zatvorenoj posudi na temperaturi od 18 do 20 stepeni, i to 24 sata. Ako se stavi u frižider, može da stoji na temperaturi oko četiri-pet stepeni do 72 sata. Ukoliko se zamrzne, i to na minus 18 do minus 20 stepeni, može da se čuva i do četiri meseca.

Kako ga podgrejati?

U svakom slučaju, majčino mleko može da se koristi samo ako je ispravno čuvano, odnosno zamrznuto. Hladno mleko se podgreva u toploj vodi (kupki) ili grejaču, dok se ne postigne temperatura pogodna za konzumiranje. Zamrznuto mleko treba odmrznuti na sobnoj temperaturi, pa tek onda podgrejati u toploj kupki ili grejaču. Jednom odmrznuto, više se ne zamrzava.

Pažnja!

Nikada majčino mleko ne podgrevati direktno na plotni ili u mikrotalasnoj pećnici.

Anđelka Kotević, viša medicinska sestra, šef službe «Halobeba» u Gradskom zavodu za javno zdravlje

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica