Sladoled je neizostavni deo letnje ishrane pa je često pitanje kad se on može dati i onim najmanjima.
Naime, tačne preporuke nema, ali zbog većeg sadržaja šećera i temperature proizvoda ne savetuje se davanje deci pje navršenih godinu dana, pa čak i nešto kasnije", objašnjava nutricionistkinja Tena Niseteo.
U prvoj godini ishrana treba da bude bazirana na prirodnim namirnicama, i treba izbegavati industrijsku hranu, poput slatkiša i grickalica. "U industrijskim sladoledima nalaze se aditivi i šećeri, ali za starije dijete ovo može da bude kvalitetniji izbor deserta. Domaći sladoled može da se ponudi već od godinu dana jer kombinacija voća i mleka ili jogurta može da bude dobar međuobrok", objašnjava nutricionistkinja.
Starija deca mogu slobodno da ga konzumiraju jer on može da bude dobar mlečni obrok. Na kraju krajeva, reč je o mlečnom proizvodu, odnosno desertu visoke hranljivosti, a nutricionistički je uvek dobro obogatiti ga komadićima svežeg voća (borovnice, breskve, jagode i slično).
Važno je napomenuti da se u letnjem periodu namirnice puno brže i lakše kvare, zbog čega je dobro slediti jednostavne savete: uvek dobro pregledajte namirnicu, kupujte manje količine lako kvarljivih namirnica, pravilno ih skladištite i pripremajte neposredno pre hranjenja.
BONUS VIDEO:
(miss7mama.24sata.hr/Yumama/Nataša Zlatković)