Odgajanje dece je prepuno nedoumica, a posebno kada prvi postanete roditelj. Sasvim je normalno da tada pokušavate da se snađete najbolje što umete, ali i da istovremeno preispitujete svaki svoj korak – da li sam dovoljno obukla dete, da li mu je vruće, da li je beba dovoljno jela...

Na neke od najčešćih roditeljskih dilema u emisiji 150 minuta na TV Prva je odgovorio pedijatar dr Nebojša Golić.

On je otkrio kako da znate da li je detetu hladno – da li su hladna stopala ili ruke znak da treba da ga obučete više?

"Mogu da budu, ali nisu nužno, iz razloga što je kod dece periferna cirkulacija slabije razvijena nego kod odraslih, samim tim krv teže dolazi u te delove tela, drugačije se krv raspoređuje i samim tim nije nužan znak, ali ako primetimo, možemo dalje da obratimo pažnju i ispratimo da li utopliti dete ili ne. Ono što nam je siguran znak da li je detetu hladno ili ne je temperatura trupa deteta. Trup ako je hladan, onda je detetu sigurno hladno", kaže dr Golić, koji je otkrio i mali trik koji primenjuje i savetuje svojim pacijentima.

"Jedan trik koji ja primenjujem i savetujem svojim pacijentima je da dete treba oblačiti jedan sloj više nego nama. Znači, ako smo mi u kratkim rukavima i pretoplo nam je, bebici je dovoljno da bude u bodiću kratkih rukava. Nije uvek lako utvrditi šta je taj sloj više, ali ako smo mi u kratkim rukavima, detetu sigurno ne trebaju tri sloja".

Dr Golić je razrešio i "misteriju" u vezi sa upotrebom klima uređanja u prostorijama gde beba boravi.

"Nije loše koristiti klimu, za bebu je bolje da radi klima nego da je u prostoriji 30 i više stepeni. Šta je bitno, samo da hladan vazduh ne duva direktno u dete i ono što je najbitnije, ukoliko planiramo izlazak napolje, da se klima na vreme isključi, da se prostorija aklimatizuje i samim tim i dete".

Kada roditelji, a naročito mame, imaju neku dilemu u vezi sa detetom, prirodno je da zatraže savet od svoje majke ili svekrve, a pedijatar kaže da to nije uvek dobro.

"Iz iskustva svojih pacijenata znam da najviše briga njima njihove majke odnosno svekrve donesu s nekim savetima. Njihovi saveti apsolutno mogu da budu dobri, ali iz iskustva, zameriće sad neki, najčešće budu pogrešni. Na primer, sada s obzirom na ove temperature, mogu savetovati da se daje voda bebama, isključivo dojenim bebama ili bebama na formuli, to je apsolutno pogrešan savet. Bebama do šest meseci nije potrebna voda iz razloga što majčino mleko sadrži 80-90 odsto vode, a formulu pravimo sa vodom. I onda kad mame kažu ne možemo više sa babama, ja kažem dajte babama da pojedu dva tanjira supe i onda im dajte da popiju čašu vode jer su žedne", šaljivo kaže dr Golić.

On je odgovorio i na pitanje koje muči mnoge mame – kako da znamo kada je dete pojelo dovoljno hrane.

"Ne postoji siguran znak, decu treba pustiti da jedu koliko žele. Male su šanse da je dete gladno ukoliko ono ima hranu pred sobom i da mu se hrana nudi".

Kada je u pitanju hranjenje beba, on je pojasnio i da li beba mora da podrigne posle svakog obroka.

"Podrigivanje je vazduh koji dete uvuče u toku obroka, da li tokom sisanja ili hranjenja na flašicu, onda taj vazduh mora negde da izađe, da li gore u vidu štucanja i podrigivanja ili ode dalje u creva pa imamo gasove. Ako dete pravilno sisa, ono neće uvlačiti vazduh i neće imati šta da podrigne. Tako da, da, svako dete treba ponuditi da podrigne nakon obroka, ali ono ne mora da podrigne".

Doktor Golić je odgonetnuo i to da li beba mora da ima stolicu svaki dan.

"Ne mora, ali poželjno je. Neke najnovije preporuke su da je u redu da beba nema stolicu dve nedelje. U tom slučaju nam je bitno da dete nije plačljivo, da mu je stomačić mekan, tu onda nema brige. Ali kada je hranjenje deteta optimalno, stolica je svakodnevna, nekad i više puta dnevno. Tako da, ukoliko detetu stolica izostaje sedam ili deset dana, to nije razlog za brigu, ali treba se obratiti nekom stručnom ko će da pronađe uzrok izostanka stolice i radi na njegovom otklanjanju".

Kada je u pitanju ishrana i napredovanje dece, pedijatar je objasnio i koliko deca treba da dobijaju na kilaži.

"Knjige kažu prva tri meseca po 750 grama, druga tri meseca po 600 grama, treća tri meseca po 450 grama. To su knjige. I nažalost, neke kolege se slepo drže tih knjiga. Dete može u prvom mesecu da dobije i 500 grama i 1.500 grama i oboje može da bude dobro. Kod toga nam je bitno pogledati roditelje. Nije za očekivati da dete roditelja koji imaju po metar i po i 40 kilograma napreduje jednako kao dete roditelja koji imaju dva metra i 200 kila zajedno. Te cifre koje sam naveo jesu opšte smernice, ali moramo gledati opšte stanje deteta, raspoloženje, koliko ima punih pelena. Ako ima šest ili više mokrih pelena, ako je aktivno, raspoloženo, napredovalo je prvi, drugi, treći mesec po 500 grama, po meni to nije za brigu".

Na kraju, doktor je objasnio i šta je najvažnije kod kupanja beba i koliko često ih treba kupati.

"Nema potrebe kupati bebu svaki dan, dovoljno je na svaka dva-tri dana, čak i četiri, bitno je samo redovno prati pelensku regiju, pogotovo nakon velike nužde. Kod redovnog kupanja su bitne dve stvari – ne mora u svakom kupanju da se koristi hemija odnosno sapuni, kupke, šamponi. Čista voda je sasvim dovoljna. Druga stvar, kada kupamo tu najmlađu decu, treba da ih okupamo, ne da se banjaju. Hemija koju koristimo u toku kupanja, dugo kupanje i topla voda (preko 38 stepeni) doprinose isušivanju kože i stvaranju ekcema", zaključio je pedijatar dr Nebojša Golić.

BONUS VIDEO:

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

(TV Prva/Yumama/N. Z.)