Majčino mleko je idealna hrana za vaše bebe, ali brojne mame koje doje se nalaze pred izazovom jer su vezane za kuću i dete. Iako bi imale obaveze, obično bi pratile kada je vreme da se vrate i da nahrane bebu jer to umesto njih ne može niko da uradi.

Međutim, naravno da nije tako i da niste osuđene samo na kuću iako ste dojilja. Svoje mleko možete i da izvučete i ostavite u flašici kako bi osoba koja ostaje sa bebom mogla da je nahrani dok vi ne završite svoje obaveze.

Mame koje se odluče za skladištenje mleka obično imaju brojna pitanja. Ono glavno uvek je: 'Da li je bezbedno da se majčino mleko čuva na sobnoj temperaturi?' Stručnjaci za dojenje su za 'Parents' odgovorili na najčešća pitanja majki koje doje decu i čuvaju mleko.

Da li majčino mleko može da se čuva na sobnoj temperaturi?

Da, možete da ga ostavite na sobnoj temperaturi neko vreme pre nego što ga date detetu. Ipak, postoji nekoliko upozorenja.

Pre svega, morate biti sigurni da koristite odgovarajuću posudu za skladištenje.

"Majčino mleko uvek treba čuvati u posudama koje su temeljno očišćene toplom vodom sa sapunom i osušene pre upotrebe. Te posude mogu biti napravljene od stakla ili plastike", rekla je dr Majden, pedijatar, neonatolog i konsultant za laktaciju.

A šta je zapravo 'sobna temperatura'? To je 25 stepeni, i na to stručnjaci misle kada govore o skladištenju majčinog mleka na sobnoj temperaturi. Međutim, treba voditi računa i o tome da nije temperatura ista na svakom mestu u vašem domu.

"Pazite da majčino mleko ne čuvate pored prozora koji može da omogući sunčevoj svetlosti da stvori toplije okruženje", savetuju stručnjaci.

Mleko, majčino mleko
Shutterstock Majčino mleko

Koliko dugo majčino mleko može da ostane na sobnoj temperaturi?

Stručnjaci za laktaciju savetuju da majčino mleko može da stoji na sobnoj temperaturi četiri sata. Ali ako je temperatura niža, a majčino mleko se drži u veoma čistoj posudi, šest do osam sati takođe može da bude bezbedno vreme.

Šta ako beba ne popije sve iz flašice? Da li može kasnije da popije ostatak?

Mleko koje je dete već pilo došlo je u dodir sa bebinom pljuvačkom, što može da dovede do razvoja infekcije ako ostane na sobnoj temperaturi.

"Preostalo mleko nikada ne bi trebalo da dajete prevremeno rođenom detetu zbog većeg rizika o razvoja infekcije", savetuje doktorka, a preporučuje da se ni ostalim bebama ne daje preostalo mleko.

Pumpica, majčino mleko, izmlazanje
Shutterstock Pumpica za izmlazanje majčinog mleka

Kako najbezbednije čuvati majčino mleko?

Roditelji se često pitaju i kako majčino mleko mogu da čuvaju u frižideru. Ukratko, sveže ispumpano mleko može da se čuva u frižideru oko 4 dana, a može se čuvati i u zamrzivaču, i to između 6 i 12 meseci.

Nakon što ste mleko izvadili iz zamrzivača i odmrzli ga, možete ga ostaviti na sobnoj temperaturi jedan do dva sata, a možete ga i ostaviti u frižider narednih 24 sata. Nažalost, odmrznuto mleko ne treba ponovo da zamrzavate.

Stručnjaci preporučuju i da se ne skladišti previše mleka odjednom, kako vaše dragoceno mleko ne bi propadalo.

"Roditelji nas često pitaju i u kojim količinama da skladište mleko, a ja im obično savetujem da to rade po 30-60 ml kada je beba baš mala, ili 90-120 ml kada je beba veća", kaže savetnica.

Kada odmrzavate mleko, uvek koristite prvo ono najstarije, pre nego što mu istekne rok.

(Yumama)