Mnoge majke imaju višak mleka koje izvuku pumpicom i zalede kako bi napravile zalihe ako dođe do nedostatka. Međutim, važno je znati kako se majčino mleko čuva da bi bilo bezbedno za vaše najmlađe.

Jedna babica otkrila je ono što muči mnoge majke, a to su smernice u vezi čuvanja izdojenog mleka. Evo kako pravilno da skladištite ali i koliko se može koristiti izdojeno mleko.

Sveže isceđeno majčino mleko

- Može da stoji na sobnoj temperaturi do 4 sata
- Ako se stavi u frižider nakon što ste se izdojili, mleko treba iskoristiti u roku od 4 dana
- Kada se stavi u zamrzivač, najbolje je da se upotrebi u roku od 6 meseci, ali je prihvatljivo i do 12 meseci

Odmrznuto, prethodno zamrznuto majčino mleko

- Na sobnoj temperaturi može da stoji 2 sata
- Kada se potpuno odobri, mleko treba da se iskoristi u roku od 24 sata (ako se čuva u frižideru)
- NIKADA ne treba ponovo da zamrzavate majčino mleko, nakon što ste ga već odmrzli

Šta ako beba nije popila celu flašicu? Imate sreće! Ostatak mleka je dobar 2 sata nakon što je beba završila sa jelom.

Mama hrani bebu izdojenim mlekom
Shutterstock Mama hrani bebu izdojenim mlekom

Saveti za zamrzavanje majčinog mleka

- Da biste izbegli prosipanje, najbolje je da mleko zamrznete u manjim kesama, da vam jedna može biti dovoljna za maksimalno dva hranjenja.
- Ostavite najmanje jedan centimetar prostora na vrhu kesice jer se majčino mleko širi dok se smrzava.
- Čuvajte mleko na ravnoj površini, i ostavite ga u zadnji deo zamrzivača
- Ako putujete, mleko možete čuvati u putnom frižideru sa ledom, maksimalno 24 sata.

Kako odmrznuti mleko

- Uvek prvo odmrznite najstarije mleko
- Odmrznite pod mlakom tekućom vodom, u posudi sa mlakom vodom ili preko noći u frižideru
- NIKAD ne odmrzavajte mleko u mikrotalasnoj pećnici

(Yumama)