Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOJENJE JE PRESUDNO ZA RAZVOJ NEDONOŠČADI: Babica sa neonatologije otkriva sve izazove sa kojima se ova deca suočavaju

Autor Jasna Drenovac

Babica sa višegodišnjim iskustvom i 7 dece otkriva zašto je dojenje jako važno za razvoj prevremeno rođene dece.

 Dojenje prevremeno rođene dece Izvor: Shutterstock, Shutterstock/Ilustracija

Nedonošče se suočava sa mnogim preprekama i izazovima. Trish, medicinska sestra i babica sa više od 15 godina iskustva u visokorizičnim trudnoćama, mama sedmoro dece, osnivač portala Labor Nurse Mama za podršku trudnicama, porodiljama i majkama, daje praktične savete i objašnjenja zašto je dojenje prevremeno rođenih beba ključno za njihov opstanak ali i sa kojim sve izazovima se mame ove dece suočavaju.

Pre svega nedonoščad se dele u dve grupe, u odnosu na termin kada su rođene:

Rana nedonoščad: manje od 33 nedelje šest dana.

Kasne prevremeno rođena nedonoščad: 34 nedelje do 36 i šest dana.

Kasno prevremeno rođeno dete može biti zbunjujuće za roditelje (i za medicinske sestre). Ovi mali borci su često iste veličine kao bebe u terminu. Ali postoje neke skrivene razlike kojih roditelji ponekad nisu svesni. Kasne prevremeno rođene bebe su manje zrele od terminskih beba i fiziološki i metabolički. I jedno i drugo može se odraziti kao lošije ponašanju tokom hranjenja.

Problemi sa dojenjem prevremeno rođene bebe za mamu

Ogroman problem sa mnogim nedonoščadima je to što su im mama imala neku vrstu problema tokom trudnoće. Nije važno da li je dijabetes ili preeklampsija ili nešto drugo, mnogi od ovih osnovnih problema koji uzrokuju prevremeni porođaj takođe mogu izazvati probleme sa dojenjem. Majke nikako ne treba da osećaju bilo kakvu krivicu, dovoljno je što su se tako dugo borile sa svojim zdravstvenim stanjem i željom da rode zdravo dete. Baš zato, svaku poteškoću koju mogu imati sa mlekom i dojenjem, uvek treba da uzimaju sa zadrškom, jer je vrlo moguće da će je prevazići s vremenom, a dojenje se pre svega uči.

Prevremeno rođenim bebama je potrebno majčino mleko više nego terminskim bebama. Mnogo puta je isticano, zašto je dojenje najbolji način za hranjenje beba, ali prevremeno rođenoj bebi je potrebno majčino mleko i zbog dodatnih razloga:

Gradi imunitet

Kolostrum, prvo mleko koje beba dobija od mame je ključno za građenje imuniteta. Vašoj prevremeno rođenoj bebi je potrebna ova odbrana da bi bila aktivna jer očajnički pokušava da preživi.

Pomaže u varenju i apsorpciji hrane

Prevremeno rođene bebe će se boriti sa problemima težine. One mogu sporo da dobijaju na težini, ili takođe mogu i da brzo gube. Ni jedno ni drugo nije dobro tj rizično je. Dojenje prevremeno rođene bebe poboljšava varenje i apsorpciju hranljivih materija. Oba su od vitalnog značaja za povećanje telesne težine.

Prevremeno rođene bebe koje su isključivo dojene, mogu da dobiju sporije na težini, ali prema iskustvu ove babice i studijama kojima se vodi, se pokazaloda će kasnije na testovima razvoja dobiti više rezultata.

Poboljšava neurološki razvoj

Istraživači Univerziteta u Edinburgu skenirali su mozak 212 beba koje su bile deo Theirvorld Edinburgh Birth Cohort, studije koja prati napredak prevremeno rođenih beba od rođenja do odraslog doba.

Grupa je uključivala 135 beba koje su rođene pre 32 nedelje trudnoće i 77 koje su rođene do termina. Istraživači su prikupili informacije o tome kako su prevremeno rođene bebe hranjene tokom neonatalne intenzivne nege, a skeniranje mozga za sve bebe je obavljeno oko 40 nedelja od začeća.

Skeniranje mozga je otkrilo da su bebe koje su dobijale veće količine majčinog mleka od svoje majke ili donatora imale su zreliji cerebralni korteks, mozak, u poređenju sa onima koje su dobijale manje, što je slično rezultatima beba rođenih do termina.

Pruža zaštitu od infekcije

Prevremeno rođena beba se bore da prežive. Dojenje daje ovoj bebi podsticaj u borbu protiv infekcija.Čak i mala infekcija može biti opasna po život. Majčino mleko je savršeno rešenje i prevencija.

Izazovi prilikom dojenja za bebu

Nezreli refleks sisanja-gutanja

Dojenje prevremeno rođene bebe ima mnogo više izazova, sa kojima se beba u terminu ne suočava. Ova deca, mnogo puta imaju veoma nezrele reflekse sisanja i gutanja. Često se moraju hraniti kroz orogastričnu ili nazogastričnu sondu. Prevremeno rođena beba mora da nauči da koordinira sisanje, gutanje i disanje.

Biti na dojci na bilo koji način je apsolutno najbolja stvar za vaše nedonošče. Beba može da vas oseti, dodirne, čuje i poveže sa vama. Veštine koje su im potrebne za dojenje postepeno će doći. Uprkos kašnjenju u razvoju, prevremeno rođena beba mnogo lakše sisa iz dojke nego iz silikonskih bradavica ili flašica, jer je dojka, mekša i savitljivija za bebu.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:59
Hteli su da otkriju pol bebe nije se završilo kako su želeli
Izvor: Tiktok/amanda.b1231
Izvor: Tiktok/amanda.b1231

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica