Kao što vam se mišići opuštaju, grudni koš se širi, stomak se rasteže, a unutrašnji organi se pomeraju, vaše grudi rastu i menjaju se da bi vas pripremile da hranite bebu kada se ona rodi. Međutim, rast grudi tokom trudnoće nije uvek prijatno iskustvo. Većina žena se žali na bol, ali nivo nelagodnosti varira.

Kao i kod skoro svih drugih simptoma povezanih sa trudnoćom, osetljivosti grudi u trudnoći se pripisuje dva glavna krivca, estrogenu i progesteronu. Isti hormoni koji su doveli do formiranja vaših grudi kada ste bili tinejdžerka pre puberteta, sada počinju da deluju, da vas pripreme za laktaciju. Oni osiguravaju da se vaši mlečni kanali prošire i da vaše grudi dobiju dovoljno krvi. Bol u grudima u ranoj trudnoći je čest, jer većinu promena doživljavate u prvom tromesečju, odnosno između druge do četvrte nedelje od začeća.

Prvo tromesečje

Evo nekih promena na grudima u prvom tromesečju trudnoće, od 1. do 12. nedelje:

1. Promene od 1-3. nedelje

Promene na dojkama počinju čim dođe do implantacije. Mnoge promene se javljaju tokom druge nedelje, a vi ćete se suočiti sa povećanom osetljivošću, posebno na stranama gde su unutrašnje mlečne arterije. Mlečni kanali i alveolarni pupoljci brzo rastu tokom ovog perioda.

2. Promene od 4-6. nedelje

Tokom ovog perioda primetne su promene na bradavicama. Povećanje snabdevanja krvlju izaziva osećaj peckanja oko bradavica. Promene temperature takođe mogu izazvati peckanje. Na kraju ove faze, povećana pigmentacija će učiniti da vaše areole izgledaju tamnije, a bradavice istaknutije.

3. Promene od 7-9. nedelje

U sedmoj nedelji grudi počinju da rastu kako se masnoća nakuplja i mlečni kanali dalje rastu. Lobule formiraju rastuće alveole, čineći ih bolnim i nežnim. Montgomerijevi tuberkuli ili male bubuljice oko areola pojavljuju se oko 8. nedelje. Do 12. nedelje tamne areole su okružene drugom areolom od svetlijeg tkiva.

4. Promene od 10-12. nedelje

Ovo je period kada bradavice potpuno vire, a vi ćete sigurno primetiti razliku, posebno ako vam je u pitanju prva trudnoća.

Drugi trimestar

Evo promena na grudima u drugom tromesečju trudnoće koje se obično javljaju kod žena, po nedeljama:

1. Promene od 13-15. nedelje

Tokom ovog perioda, dojke mogu porasti i postati nežnije. Areole (tamnije područje oko bradavica) mogu potamneti i postati veće. Bradavice mogu postati istaknutije i osetljivije.

2. Promene od 16-18. nedelje

Do 16. nedelje , mnoge žene doživljavaju curenje kolostruma, žućkaste tečnosti preteče majčinog mleka. Montgomerijevi tuberkuli, male izbočine na areolama, mogu postati uočljivije. Vene na grudima su istaknutije.

3. Promene od 19-21. nedelje

Grudi bi mogle nastaviti da se povećavaju, postajući teže. Areole dojki se menjaju tokom trudnoće i postaje sve izraženija. Strije se mogu razviti na grudima zbog brzog rasta.

4. Promene od 22-24. nedelje

Do 22. nedelje grudi su obično primetno veće nego pre trudnoće. Montgomerijevi tuberkuli mogu postati još izraženiji. Neke žene mogu iskusiti povećanu osetljivost u bradavicama.

Treći Trimestar

Evo pregleda promena na dojkama u trećem trimestru, iz nedelje u nedelju:

1. Promene od 25-27. nedelje

Grudi su možda dostigle svoju maksimalnu veličinu i težinu tokom ovih nedelja. Areole oko bradavica nastavljaju da tamne i postaju sve izraženije. Vene na grudima mogu postati još uočljivije. Neke žene mogu osetiti peckanje ili svrab u grudima zbog istezanja kože.

2. Promene od 28-30. nedelje

Do 28. nedelje curenje kolostruma može postati češće. Grudi su još teže i punije. Bradavice mogu postati osetljivije. Strije na grudima su izraženije.

3. Promene od 31-33. nedelje

Dojke mogu nastaviti da se pripremaju za dojenje, sa povećanim protokom krvi i razvojem žlezda. Bradavice mogu postati uspravnije i osetljivije. Neke žene mogu iskusiti promene u veličini i obliku grudi dok se pripremaju za proizvodnju mleka. Kako hormoni trudnoće variraju, neke žene mogu primetiti varijacije u osetljivosti grudi.

4. Promene od 34-36. nedelje

Grudi i dalje mogu proizvoditi kolostrum, što ukazuje da se pripremaju za dojenje. Osetljivost bradavica može da ostane isto ili da se poveća. Grudi mogu biti teške i izazvati nelagodnost u leđima kod nekih žena. Promene na koži, kao što su zatamnjene areola i strije, mogu se nastaviti.

Uobičajene promene dojki u trudnoći

Dok se glavne promene dešavaju tokom prvih 12 nedelja, razvoj dojki traje tokom cele trudnoće i obeležen je sledećim promenama:

1. Rast grudi

Povećanje grudi je najuočljivija promena tokom trudnoće, ali obrazac rasta može se razlikovati od žene do žene. Dok neke žene doživljavaju spor i stabilan rast, druge vide nagle skokove. Ako vam je to prva trudnoća, možda ćete otkriti da vam se veličina grudnjaka povećala za čak jednu veličinu, a vaše grudi su punije i teže. Naglo povećanje veličine rasteže vašu kožu i može izazvati svrab. Nije neuobičajeno da se pojave strije, ali one su uglavnom privremene i ne morate previše brinuti zbog njih.

2. Osetljivost grudi

Bol ili osetljivost dojki su najuočljiviji tokom prvog tromesečja i obično popuštaju kako se bliži drugi trimestar. Izazvan porastom hormona, bol može da učini neprijatnim i uobičajene dnevne obaveze.

3. Vidljive vene

Pojačani protok krvi u telu tokom trudnoće može dovesti do pojave vidljivih vena na delikatnoj koži vaših grudi. Ovo stanje je privremeno, a vene se obično vraćaju na svoju normalnu veličinu nakon porođaja ili nakon što prestanete da dojite.

4. Kvržice i izbočine

Neke žene mogu primetiti razvoj kvržica u grudima. Iako je većina njih benigna, pomaže da se proveri ako primetite promene ili nove kvržice. Većina kvržica je uzrokovana galaktocelama (ciste ispunjene mlekom), fibroadenomima (vlaknastim tkivom) ili cistama.

5. Promene bradavica tokom trudnoće

Trudnoća uzrokuje povećanje pigmentacije u vašim bradavicama, koje se nazivaju i areola. Promene u trećem tromesečju uključuju povećanje veličine bradavica i pojavu Montgomerijevih tuberkula.

6. Montgomerijevi tuberkuli

Pojavljuju se kao male bubuljice oko areole, ove izbočine su dobile ime po irskom akušeru koji ih je prvi primetio. Broj izbočina je različit za svaku ženu. Veruje se da ovi tuberkuli imaju zaštitnu funkciju, jer luče ulje koje održava vlažnost areole i ublažava bolne bradavice tokom trudnoće. Oduprite se želji da ih dirate ili ćete možda završiti sa infekcijom.

7. Curenje iz grudi  u trudnoći

Curenje grudi je česta pojava, čak i u 16. nedelji trudnoće. Dok se mlečni kanali pripremaju za svoj zadatak nakon porođaja, iz njih curi kolostrum, tečnost boje slame. Kolostrum je ono što vaša beba treba da pije odmah nakon rođenja, jer je bogat antitelima koja štite vaše novorođenče.

8. Galaktoreja

Dok je određeni stepen curenja dojki (kolostruma) uobičajen tokom trudnoće, galaktoreja je ređe stanje u kojem žena doživljava proizvodnju mleka iz dojki tokom trudnoće. Hormonski disbalans ili određeni lekovi mogu da ga izazovu i treba se konsultovati sa lekarom.

9. Polimastija ili prekobrojne bradavice

U retkim slučajevima, neke žene mogu imati dodatno tkivo dojke ili dodatne bradavice (prekobrojnabradavica) koje postaju uočljivije ili čak razviju sposobnost proizvodnje mleka tokom trudnoće. Ovo stanje je poznato kao polimastija ili politelija. Obično ne predstavlja rizik po zdravlje, ali može zahtevati praćenje ili lečenje ako se pojave komplikacije.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike