Ishrana beba počinje od mleka, bilo majčinog ili formule, a nakon toga se uz savet pedijatra, najčešće između četvrtog i šestog meseca života deteta počinje uvođenje kašaste hrane. Nakon toga, dete bi trebalo da počne da jede komadiće hrane, ali ono što mnoge roditelje buni je kada i kako bi trebalo uvesti ovakvu hranu.

Ono na početku hranu jede prstićima, a za to mu je potrebna fina motorika, koja se razvija do devetog meseca. Tačnije, u pitanju je takozvani pinceta hvat, kada dete usavršava da uzima sitnije predmete između palca i kažiprsta.

Kada počne da jede prstićima, dete tako uči da postaje samostalno i dobija kontrolu nad onim što jede, ali i samo odlučuje koliko jede.

Koje namirnice beba treba da jede

Detetu možete da dajete gotovo sve ono što sebi pripremate. Međutim, obratite pažnju da recimo, ako pravite tikvice, duže ih obrađujete kako bi bile mekane. Nakon toga hranu isekajte na sitne komade. Na isti način možete da dajete i bananu, dobro skuvanu testeninu, usitnjenu piletinu itd.

Šta je važno kada dajete detetu hranu u komadima:

 • da se topi u ustima
 • da je dovoljno kuvana
 • da je mekana
 • da je dovoljno usitnjena

Na početku će mališan možda odbijati da jede sam, ali nemojte da odustajete. Ponekad je prosto potrebno malo vremena da se dete navikne da jede samo, a može se desiti i da odbija pojedine namirnice zbog teksture – recimo, neka deca ne vole teksturu mesa. Baš zato nije loše da počnete od dobro kuvanog mesa, poput ćuretine ili piletine.

Nemojte da terate dete da nešto jede ako neće, već mu samo češće nudite tu namirnicu jer je ponekad potrebno i deset ili više puta da ono proba da bi prihvatilo nov ukus.

Namirnice koje treba da izbegavate

Neke namirnice nisu bezbedne da dajete detetu da ih jede samo, prstićima jer bi mogle da dovedu do gušenja. Evo šta treba da izbegavate:

 1. Tvrdo voće i sirovi komadi povrća
 2. Čeri paradajz, grožđe, borovnice
 3. Orašasti plodovi, semenke
 4. Puteri od orašastih plodova
 5. Cele kobasice i viršle
 6. Bombone
 7. Kokice i slične grickalice

Izbegavajte da detetu dajete slatkiše, već se fokusirajte na zdravu ishranu bogatu nutrijentima, koja će ga zasititi i obezbediti unos vitamina i minerala.

BONUS VIDEO:

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih TikTok/nostalgicallyrachel

(Yumama/N. Z.)