Malo koji roditelj se ne pita, pogotovu sa prvim detetom, da li je moja dete gladno, da li grešim u ishrani bebe? Zapravo potrebe novorođenčeta za mlekom u prvim mesecima su prilično male, i skoro da je nemoguće da vam je dete stalno gladno. Ali uprkos tome, dešava se da se bebe previše i prečesto hrane što novopečene mame često i ne primećuju.

Da biste bolje shvatili da li previše hranite bebu, otkrivamo vam znakove na koje možete da pazite:

Povećanje telesne težine je primetno

Očigledno, ako majka primeti da je povećanje telesne težine više od onoga što se inače očekuje, velike su šanse da je mališan previše hranjen. U slučaju da primetite da je povećanje telesne težine takvo da postoje šanse za gojaznost u starijoj dobi, možda ćete morati da budete na oprezu. Naknadna gojaznost usled prekomernog hranjenja takođe može dovesti bebu u rizik od dijabetesa kada bude starija. Dakle, najbolja stvar za mamu je da prati napredak u težini svog mališana sa pedijatrom.

Problemi sa stomakom

Ako se novorođenčad previše hrani, veća je verovatnoća da će patiti od stomačnih problema. Ovaj problem sa stomakom može biti bilo šta, od grčeva do nevoljnih pokreta i položaja u kojima leži. Obično bebe koje imaju problema sa stomakom mogu da mnogo plaču zbog bola. Idite odmah kod pedijatra vašeg mališana ako primetite nešto čudno i objasniti šta je normalno a šta ne.

Imate poteškoća sa spavanjem

Ako primetite da se beba suočava sa poteškoćama u spavanju ili ima poremećen san, to može biti zato što je previše uhranjeno ili sito pa ga muči stomačić. Ali ovakav zaključak, treba da bude praćen drugim simptomima da biste bili sigurni da je to pravi razlog za neprospavane noći. Mogu postojati i drugi simptomi koji mogu izazvati poremećaj sna. Dakle, pazite i na druge znakove istovremeno.


Razdražljivost

Novorođenčad koja su preterano hranjena obično postaju razdražljivija i nervoznija nego inače. Ali ova razdražljivost je prvenstveno zbog toga što bebu boli stomak. Pošto ne mogu da vam se izraze verbalno, plaču da izraze svoju nelagodu. Dakle, slušajte signale svojih mališana da biste razumeli kada se ne osećaju dobro.

Jako česte menjanje pelana

Bebe koje su previše hranjene obično češće pune pelene. Ovo znači da su pelene skoro natopljene. Nakon što bebe napune tri meseca, to može biti znak preteranog hranjenja ako vidite više od osam ovih natopljenih pelena dnevno. Bolje je da pokušate da shvatite koja je uobičajena rutina vašeg mališana u menjanju pelena.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Novorođene bebe sičuanskih takina Kineski radio Internacional