Ne postoji ništa slično majčinom mleku, ono je ubedljivo najbolja hrana za bebu, što ne znači da je kraj sveta ako iz bilo kog razloga majka ne može ili ne želi da na ovaj način hrani svoju bebu.

Savetnica za dojenje Milena Popević nam je ranije dala sjajne savete za dojenje, otkrila nam je i rešenja za najčešće probleme, kao i šta sve utiče na proizvodnju mleka. Ovog puta smo sa njom razgovarali i o prestanku dojenja – jer, jednom morate prestati da dojite bebu, bilo da je to kada ona ima tri, četiri, šest meseci, godinu dana ili četiri godine.

Najpre, pitali smo je kakav je njen savet, do kada da mame doje bebe?

"Savetujem da to rade dok mama ili beba ne požele da prekinu. Preporuke UNICEF-a i SZO su isključivo dojenje do šest meseci, nakon toga dojenje uz uvođenje čvrste hrane do prve godine. Nakon toga čvrsta hrana postaje primarna, a sa dojenjem bi trebalo nastaviti barem do druge godine ili više ukoliko mama i beba to žele".

Ona je istakla da većina beba neće samostalno odnosno na svoju inicijativu prestati da sisa pre drugog rođendana. Takođe, ističe da je moguće da beba jedan dan sisa normalno, a sutradan počne potpuno da odbija dojku, ali da to ne znači da je prestala sa dojenjem već je verovatno ušla u tzv. štrajk dojenja i treba ustanoviti zašto se to dešava.

"Kad pustimo da dete samo prestane sa dojenjem, ono to radi postepeno i proces traje dugo, ali je to prirodan način prestanka i tada mama skoro uopšte ne mora da se bavi dojkama i nešto specijalno radi, već samo da prati svoje dete".

Međutim, ukoliko je došlo vreme da prekinete dojenje, bilo da to iz nekog razloga morate ili želite, savetnica otkriva kako je najbolje da to uradite.

"Želim prvo da naglasim da polazak u vrtić i povratak na posao ne moraju da budu razlog da se prekine sa dojenjem ukoliko mama to ne želi. Dojenje je moguće uskaditi i sa jednim i sa drugim. Takođe, neće se dete brže adaptirati na vrtić ako ne sisa. A, ako ipak želite tada da prekinete, savet je ne raditi sve istovremeno jer je to previše stresa za dete.

Kad pričamo o ovim situacijama važno je znati da tada dete više nije novorođenče i ne sisa po deset i više puta dnevno, već ima i obroke čvrste hrane i uglavnom sisa pred spavanje. Ako se dete često budi noću i jedini način da se umiri je dojka, prestanak dojenja uglavnom ne garantuje da će dete bolje spavati. Neka deca prespavaju noć tek sa tri godine, bez obzira na to da li sisaju ili ne.

Najbezbolniji prestanak je onaj koji dete inicira, izbacivanjem jednog po jednog podoja. Kad mama želi da prestane sa dojenjem najvažnije u svemu je njena odluka. Ako ona nije sigurna da želi da prestane, dete to oseti i ukoliko nije spremno da prestane, pokušavaće na sve načine da dođe do onoga što voli, a to je da sisa. Kad mama odluči da prestane, takođe je važno da bude podrška svom detetu, ali i da ima podršku okoline u celom procesu. Detetu tada treba pokazati da to što više nema dojenja ne znači da nema ni mame. Važno je da mama bude uz njega i da ga uteši na drugi način.

Kad god da se prestane sa dojenjem mama može da očekuje buru emocija i vrlo često prestanak njoj padne teže nego detetu zbog hormona koji se menjaju da bi se uspostavio novi balans", poručila je savetnica Milena.

BONUS VIDEO:

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay