Čini se da je ranije mnogo više dece nego danas koristilo dubak za prohodavanje, ali već godinama unazad stručnjaci su sve glasniji u upozorenjima da ovo "pomagalo" nije dobro za mališane. Uprkos tome, neki roditelji ih i dalje koriste, a evo zašto ne bi trebalo.

Zašto dubak nije bezbedan

Glavni razlog zbog kojeg Američka akademija za pedijatriju upozorava roditelje na dupke je to što mogu da izazovu ozbiljne povrede kod dece. U vreme kada su dupci bili veoma popularni, povrede koje su mališani zadobili upravo u dupku bile su veoma čest razlog zašto su roditelji dovodili decu u hitnu pomoć, prenosi parents.com. U većini slučajeva su, kako je pokazano istraživanjem sprovedenim između 1990. i 2014. godine, u pitanju bile povrede glave i vrata.

Mnogi roditelji međutim misle da je bezbedno da dete koristi dubak ako su oni to da nadgledaju, ali stručnjaci ističu da povrede mogu da se dese u sekundi, te da je većina povreda u dupku nastala dok su mališani bili pod nadzorom jer odrasli često nemaju dovoljno vremena da reaguju kako bi sprečili nezgodu sa dupkom.

Padovi

Veliki broj povreda koje su bebe zadobile korišćenje dupka se dogodio tako što su sa ovim pomagalom za prohodavanje pale niz stepenice – prema istraživanju, tako je nastalo čak 74 odsto povreda.

"Dete u dupku može veoma brzo da se kreće. Može da padne niz stepenice ili da udari u nešto pre nego što roditelj stigne da ga zaustavi. To može da dovede do različitih povreda, poput povreda glave ili slomljenih kostiju", kaže pedijatar dr Loreta Kodi.

Opekotine

Beba u dupku može da se kreće, što znači i da sada može da dođe do mesta koja su joj ranije bila nedostupna. Time se povećava rizik da će naići na nešto što može da izazove opekotine – vruću hranu, radijatore, staklo rerne...

Takođe, dr Kodi upozorava da su bebe u dupku na nešto višem nivou nego što su bez dupka, pa tako mogu da dohvate stvari koje su za njih opasne. Na primer, može se desiti da povuku stolnjak, pa da nešto sa stola, poput vruće kafe, padne na njih.

Opasni predmeti

Beba u dupku ide prilično brzo, što znači da lako može da udari u zidove, ormariće, ali joj je takođe i lakše da dohvati opasne predmete poput noževa, baterija, makaza, pa čak i lekova, upozorava dr Kodi.

Dubak i prohodavanje

Najveći broj roditelja koristi dubak jer misle da će to njihovom detetu pomoći da nauči da hoda, ali to nije slučaj. Štaviše, dubak loše utiče na prohodavanje, tvrdi pedijatar dr Priti Parik.

"Kada stavite dete u dubak, ono koristi samo noge u pokušaju da hoda, ali kada želimo da ga naučimo da hoda samo, ne može da koristi samo noge. Sposobnost deteta da se samo podigne i održi balans svoje težine je zapravo mnogo važniji kako bi naučilo da hoda", objašnjava ona.

Na kraju, ona ističe da je mnogo bolje da pustite bebu da negde uz kauč vežba da se sama podigne, pa da sama hoda uz nameštaj, nego da je stavite u dubak gde uči da koristi samo noge. Pored svega toga, dr Parik ističe i da bebe koje prohodaju uz dubak češće hodaju na prstima, što može loše da utiče na njihovo prohodavanje.

BONUS VIDEO:

Hula hop za pomaganje bebi pri prohodavanju TikTok/just4kidsphysio

(Yumama/N. Z.)