Majčino mleko je bez dileme najzdravija hrana za bebu. Priroda je sve uredila tako da kada dete dođe na svet, kolostrum ga već čeka spreman u majčinim dojkama, ali, naravno, treba malo vremena i strpljenja dok se uspostavi laktacija i beba nauči pravilno da sisa.

Često sa dojenjem ne ide baš sve "glatko" od početka, a savetnica za dojenje Milena Popević nam je već objasnila sve o najčešćim problemima i dilemama koje se javljaju.

Sada smo je pitali i šta može da utiče na proizvodnju majčinog mleka, tj. da li postoje namirnice ili napici koji mogu da podstaknu stvaranje mleka.

"Najbolji način da se poveća proizvodnja mleka su česti podoji i ako ima potrebe dodatno izmlazanje. Nijedan čaj neće pomoći ako beba ne sisa. Ono što nekim mamama pomogne uz česte podoje je i čaj od piskavice".

Novopečenim majkama često će ljudi iz okruženja savetovati šta treba i ne treba da jedu, zbog mleka. Ali, možda ne treba poslušati baš sve savete...

"Majčino mleko je po sastavu najsličnije majčinoj krvi i ne proizvodi se direktno iz hrane koja se pojede. Dojilja treba da se hrani raznovrsno i unosi dovoljno tečnosti, prvenstveno zbog sebe jer će se njeno telo postarati da mleko bude idealnog sastava za njenu bebu, čak i ako ona ne jede najzdravije namirnice na svetu. Može se desiti da nešto od hrane utiče na bebu, ali to svakako nije isto za sve mame i sve bebe. Ako mama primeti da se nešto dešava, onda svakako treba reagovati i ispratiti šta je to što bebi smeta, ali ukidanje grupa namirnica samo zato što se doji nije preporučljivo", kaže savetnica za dojenje.

Pitali smo je i da li neke vrste brushaltera ili druge odeće mogu loše da utiču na proizvodnju mleka.

"Ukoliko vas grudnjak steže ili konstantno vrši pritisak na jedno mesto može dovesti do iritacije i upale dojke, ali na proizvodnju mleka ne bi trebalo da utiče".

Ona nam je rekla i da se smatra da čaj od žalfije, nane i peršuna mogu da utiču na smanjenje količine mleka, a pitali smo je i šta mame mogu da urade kada žele da i dalje doje bebu, a količina mleka počne da se smanjuje.

"Češći i efikasni podoji, popravljanje hvata na dojci, izmlazanje… Ali pre svega treba utvrditi razlog zašto dolazi do smanjena količine mleka. Dok god beba sisa, mleko ne bi trebalo da se smanjuje ukoliko je mama zdrava, dete doji na zahtev, ima aktivne podoje i pravilan hvat na dojci", zaključila je Popević.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

"DOJENJE NIJE BAUK"  Kurir TV