Vaša beba odjednom neće da sisa kao ranije, okreće glavu i negoduje? Počeo je štrajk dojenja! Ova pojava može da se javi bilo kada u toku prve godine bebe, ali najčešće nakon 3. meseca bebinog života.

Kako prepoznati štrajk dojenja?

Bebe koje stupaju u štrajk obično odbijaju dojku, ali istovremeno izgledaju nesrećno i uznemireno jer ne sisaju. Naravno, to što se beba ponekad odmiče od dojke ili povlači, ne znači odmah da je u štrajku dojenja. Možda joj samo nešto smeta. Odbijanje dojenja koje postane kontinuirano znak je da štrajkuje.

Ponekad roditelji štrajk pogrešno shvate kao znak da je beba spremna da se odvikne od dojenja. To je malo verovatno, jer se bebe retko same odvikavaju od dojenja pre dve godine starosti, a kada to i učine, obično se radi o postupnom smanjivanju trajanja i učestalosti dojenja, a ne o naglom prestanku.

Zašto dolazi do štrajka dojenja?

Bebe u štrajk ulaze iz različitih razloga koji mogu biti i fizički i emocionalni. Neki od uzroka su:

 •  začepljenje ili bol u uhu zbog kojih je dojenje neugodno
 •  upaljeno grlo ili ranica u ustima zbog kojih je dojenje neugodno
 • bilo kakva bolest koja utiče na njihova usta i čini dojenje neugodnim
 • zubi i bolne desni
 • frustracija uzrokovana preslabim protokom mleka ili prekomernom količinom mleka
 • frustracija uzrokovana promenom ukusa mleka zbog hormonalnih promena ili promena u prehrani
 • šok nakon situacije u kojoj ih je zapanjio, recimo, mamin uzvik nakon ugriza
 • osećanje majčina stresa, ljutnje ili bilo kojeg drugog stanja zbog kojeg ona nije usredsređena na dojenje
 •  promena proizvoda za ličnu higijenu zbog kojih mama drugačije miriše
 • smetnje uzrokovane preterano stimulativnom okolinom.

Iako je mnoge od ovih uzroka jednostavno izbeći, važno je da budete svesni onoga što se događa sa vašom bebom, a što bi moglo uticati na dojenje.

Dojenje, beba, mama
Shutterstock Mama doji bebu

Šta da radim ako dođe do štrajka dojenja?

Iako štrajk dojenja može biti stresan i za vas i za bebu, postoje mnoge taktike pomoću kojih detetu možete pomoći da se uspešno vrati dojenju. U tom procesu obavezno održavajte sve bitne stvari: zalihe mleka i osiguravanje hrane za vašu bebu.

Naime, kada beba jede manje mleka od uobičajenog, morate se izdajati kako biste sačuvali proizvodnju mleka. Izdajanjem ćete signalizovati telu da vam je mleko i dalje potrebno, pa će telo nastaviti da ga proizvodi. Što se tiče bebe, pokušajte da je hranite  na flašicu, jer je bitno da ostane hidrirana i dobro nahranjena do povratka na dojku. Nakon što se pobrinete za ove izazove, vreme je da poradite na prekidu štrajka.Ako ste zabrinuti da je vaša beba bolesna ili ima neke druge telesne nelagode koje su dovele do štrajka, posetite pedijatra koji će vas usmeriti na pravi put.

Kada se upustite u rešavanje problema, nekoliko je načina na koje možete podstaći bebu da ponovo sisa:

 •  lezite s bebom tako da vam se koža dodiruje i nežno joj ponudite dojku
 • promenite položaj
 • dojite u zatamnjenoj sobi kako biste sprečili ometanja
 • pokušajte da ostanete opušteni i radite na uklanjanju stresa zbog dojenja
 • za vreme dojenja činite sve kako bi to bilo pozitivno vreme i za vas i za bebu.

Vreme za zabrinutost nastupa kada je štrajk već u jeku, a beba ne prihvata ni jedan vid hranjenja. Ni podoj, ni flašicu ni bilo koji drugi pokušaj.Takođe ako primetite da su bebi suve pelene, ili stolica menja boju iz redovne zlatkasto – braon u neku jako tamnu ili zelenkastu nijansu. Ukoliko izostaju mokre pelene to može biti znak da je beba dehidrirala, i odmah se uputite lekaru.

Pored ovih znakova za uzbunu, tu su i prateći znaci poput uznemirenosti, preteranog bljuckanja ili povraćanja, ili suprotno- letargičnost, uspavanost, nezainteresovanost.Dakle ako primetite ovakve znakove, obavezno se javite lekaru gde ćete dobiti pravu terapiju i stručan savet.

(Yumama)