Mame koje doje bebu suočavaju se sa raznim izazovima, a postoje zabrane koje su velika zabluda i sa kojima ne bi trebalo da se opterećuju. Postoje zabrane za dojilje koje su opravdane, kao što su upotreba jakih "toplih napitaka", pušenje, upotreba lekova koji nisu kompatibilni sa laktacijom, težak fizičk rad, stres itd.

Evo koje zabrane za dojilje su neosnovane:

1. Mogu li da spavam na stomaku dok dojim?

Ovo je jedna od najčešćih zabrana u vezi sa dojenjem - navodno dojilja nikada ne bi smela da spava na grudima i stomaku. Smatra se da dojilja koja spava na stomaku može imati stagnaciju mleka i laktacioni mastitis (upala mlečnih žlezda).

ISTINA: Možete spavati na stomaku. Jedino upozorenje jeste da spavate po mogućstvu bez grudnjaka, kako ne bi stvarali dodatni pritisak na mlečne kanale. Osim toga, ne bi trebalo da spavate na stomaku sve vreme – u ovom slučaju zaista postoji rizik od laktostaze (stagnacije majčinog mleka).

2. Da li je moguće da se majka koja doji odvoji od bebe i preskoči dojenje?

Mnogi dojilju zamišljaju kao ženu koja je iscrpljena kućnim poslovima, kojoj je beba bukvalno na grudima neprestano. Mnoge majke i same pristaju na takvo "mlečno ropstvo", ali ima i onih koje žele da žive aktivnim životom - rade, putuju, ponekad se zabavljaju - a da istovremeno nastave da doje bebu. Da li je to moguće?

ISTINA: Majka koja doji je takođe osoba, a ne samo "farma mleka" koja svuda nosi bebu na grudima. Ako majka želi da nastavi da razvija svoju karijeru, a takođe želi da se ponekad viđa sa prijateljima, ide na fitnes ili ode u pozorište, to ne znači da je loša majka. Dobro organizovan proces ispumpavanja i zamrzavanja majčinog mleka dobar je izbor ako majci teba nekoliko sati dnevno, a ne narušava ishranu svoje bebe.

3. Da li majka koja doji može hraniti svoju bebu ako ima visoku temperaturu?

Teško je zamisliti dojilju koja u roku od 1-2 godine uspe da nikada ne "uhvati" prehladu ili grip, da se ne povredi ili dobije neki virus. Ali iz nekog razloga, među majkama koje doje, vrlo je uobičajeno pravilo "ako imam visoku temperaturu, neću dojiti bebu" Da li je ovaj tabu opravdan?

ISTINA: Ako imate temperaturu, možete dojiti bebu i treba da je dojite. Čak i nakon što mama dobije grip, majčino telo u procesu proizvodnje mleka uspeva da obogati "hranu za bebe" snažnim imunoglobulinima koji savršeno potiskuju virus gripa u mleku. Pošto je "kontrolni centar" dojenja u mozgu, signal za razvoj i "ubrizgavanje" imune odbrana u majčino mleko dolazi mnogo pre nego što i shvatite da ste se zarazili gripom. To znači da nema razloga da prekinete dojenje ako vam je temperatura skočila.

4. Da li je moguće nanositi kozmetiku na kožu dojke tokom dojenja?

S jedne strane: koži dojke tokom laktacije je preko potrebna kozmetička nega (teško je smisliti relevantnije vreme za borbu za čvrstinu i elastičnost kože dojke), ali sa druge strane, postoji mogućnost da dete pojede mast, kremu, serum ili druge kozmetičke proizvode. U ovoj situaciji, mnoge dojilje odlučuju da ne rizikuju i uglavnom se uzdržavaju od upotrebe bilo kakve kozmetike za kožu dojke.

ISTINA: Kozmetika može biti opasna po zdravlje bebe samo ako uđe u njegovo telo. Kako se to može dogoditi u situaciji kada dojilja stavlja bilo kakvu kozmetiku na svoje grudi? Na dva načina: ili dete "liže" kremu ili mast sa kože dojke (tačnije, iz bradavice), ili kozmetika prodire direktno u majčino mleko. Druga opcija je potpuno isključena, jer još nije izmišljen kozmetički proizvod koji može prodreti u kožu do takve dubine. I sami možete isključiti prvu opciju - samo pazite da kozmetika ne dođe na areolu i bradavicu.

5. Može li majka koja doji biti vegetarijanka?

Postoji pravilo da majčinog mleka neće biti dovoljno ukoliko postoji jasan nedostatak životinjskih proteina u ishrani dojilje. Da li je tako?

ISTINA: Naravno, proteini su izuzetno važni za rast i razvoj bebe. Ali ne samo po sebi, već samo kao dobavljač esencijalnih aminokiselina. Nazivaju se nezamenljivim jer se ne mogu reprodukovati u ljudskom telu sintezom bilo kojih supstanci, već samo spolja mogu ući u gotovu formu. Za decu je neophodno 10 aminokiselina: valin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan, fenilalanin, arginin i histidin. Puni set esencijalnih aminokiselina možemo dobiti samo iz proteina životinjskog porekla (proizvodi: meso, riba, jaja, "mleko"). Dok protein biljnog porekla uvek karakteriše nekompletan sastav esencijalnih aminokiselina – onda nije dovoljna jedna, pa čak ni sedam, osam ili devet odjednom... Dakle, postoje dva načina da se popune potrebe ljudskog tela. (uključujući i rastuće telo bebe) u vitalnim aminokiselinama na dva načina - jedite proizvode životinjskog porekla ili naučite da kompetentno kombinujete biljnu hranu tako da u imate neophodan set esencijalnih aminokiselina za ručak. Obično iskusni vegetarijanci znaju kako to da urade.

6. Da li je moguće dojiti bebu tokom menstruacije?

Postoji mišljenje da kada dođu "kritični dani", majčino mleko dojilje postaje izuzetno neprijatno po ukusu i može štetiti zdravlju deteta zbog promena u hormonskoj pozadini u telu majke (uključujući i majčino mleko). S tim u vezi, mnoge dojilje, sa pojavom prve menstruacije od trenutka rođenja, prestaju sa dojenjem, prebacujući bebu na kupovnu hranu. Da li su u pravu?

ISTINA: Danas se pouzdano zna da se tokom menstruacije (koja se po pravilu nastavlja šest meseci do godinu dana nakon rođenja bebe, bez obzira da li dojite bebu ili ne), ne menjaju ukus, ni sastav, ni količina majčinog mleka ni na bilo koji način. Dete može da postane malo nemirno, ali to je zato što žene obično imaju zadebljane grudi tokom ciklusa - stoga, bebi postaje teže da isisa majčino mleko.

7. Da li je moguće da se majka koja doji aktivno bavi sportom?

Ljubitelji sporta znaju da se aktivnim treningom, tokom anaerobne glikolize, nivo mlečne kiseline (laktata) u telu dramatično povećava. Intenzivno i konstantno stvaranje mlečne kiseline dovodi do takozvanog zakiseljavanja organizma (snižavanja pH nivoa). Na osnovu ovih podataka rođeno je nedorečeno pravilo koje dojiljama zabranjuje da se bave fitnesom – kažu da će visok nivo mlečne kiseline u organizmu negativno uticati na laktaciju: mleko će početi da ima gorak ukus, njegov sastav će se menjati, a postepeno dete će prestati da doji.

ISTINA: Poslednjih godina, lekari u mnogim zemljama sprovode redovne studije o uticaju fitnesa na zdravlje žene, uključujući i dojenje. I došli su do zaključka da sport nema značajniji negativan odjek na ishranu i kvalitet mleka. Činjenica je da sa razumnim rasporedom treninga, mlečna kiselina jednostavno nema vremena da "zasiti" majčino mleko - već u prvom satu nakon treninga se skoro potpuno izlučuje iz tela. A ta mala količina kiseline, koja ipak ulazi u majčino mleko, ne utiče značajno na ukus ili sastav majčinog mleka.

8. Može li majka koja doji da ne nosi grudnjak?

Rašireno je mišljenje da teška majčina dojka bez odgovarajuće potpore (u obliku specijalnog ili običnog grudnjaka) nije ravnomerno popunjena – režnjevi mlečne žlezde koji se nalaze na dnu dojke brže i brže popunjavaju "rezerve mleka". Što bi, vodeći se prostom logikom, u najgorem slučaju trebalo da dovede do laktostaze (stagnacije mleka), a u "najboljem" – jednom zauvek da pokvari oblik ženskih grudi.

ISTINA; Nema pouzdanih dokaza da se dojka puni u bilo kom položaju, naizmenično ispunjavajući određene režnjeve mlečne žlezde. Ako oblik vaših grudi sam po sebi nije prevelik, uredan i manje-više elastičan, onda nošenje grudnjaka uopšte nije neophodno. Drugim rečima, ako vam ovaj veš nije bio potreban pre porođaja, u poslednjim mesecima trudnoće, onda nema posebne potrebe za njim tokom dojenja. Ako imate zaobljene, obimne grudi, onda je nošenje grudnjaka preporučljivo zbog lične udobnosti dojilje.

9. Da li je moguće posetiti saunu i tursko kupatilo dok dojite?

Jedna od zabluda o dojenju je teorija da odlazak u tursko kupatilop ili saunu, jer to može zagrejati mleko u dojkama do te mere da se ono pokvari i izgubi korisna svojstva.

ISTINA: Savet da majka koja doji ne sme da ide u saunu i spa neće dati nijedan specijalista. Glavni kriterijum za ovakvo opuštanje zavisi od individualnog zdravstvenog stanja majke. Naravno, majčino mleko se ni na koji način ne pogoršava (i čak se ne zagreva). Druga stvar je da u uslovima vrućine telo brzo gubi tečnost - u stvari, postaje dehidrirano. Za majku koja doji, to može dovesti do smanjenja protoka mleka. Međutim, takav problem je lako sprečiti - majka treba da pije puno vode, biljnog čaja, mleka, slabog zelenog čaja ili voćnog napitka pre i posle posete sauni.

Posebne mere predostrožnosti: saunu treba izbegavati u prvih 6-8 nedelja nakon porođaja (naime, dok ne prestane postpartalni vaginalni iscedak). Osim toga, one dojilje koje su imale probleme sa kardiovaskularnim sistemom pre trudnoće ne bi trebalo da borave u sauni.

10. Da li je moguće previjati dojku tokom dojenja da bi se zaustavila laktacija?

Iz nekog razloga, među dojiljama je još uvek rasprostranjeno uverenje da je za prirodan završetak dojenja dovoljno da dojku čvrsto stisnete elastičnim zavojem nekoliko dana. Veoma opasna obmana!

ISTINA: Ni pod kojim okolnostima dojilja (a ni žena koja ne doji) ne bi trebalo da ima zavoje na grudima. Teorija da mlečna žlezda, čvrsto stisnuta zavojem, jednostavno gubi rezervoar za mleko i zato postepeno prestaje da se proizvodi (pošto nema gde da se akumulira) je pogrešna i opasna. Lekari su odavno dokazali direktnu vezu između proizvodnje majčinog mleka i potreba bebe hormonskom kontrolom ovog procesa. Drugim rečima, od činjenice da čvrsto stisnete dojku, mleko se neće proizvoditi manje. Ali stagnacija mleka (laktostaza) ili čak zapaljenje (mastitis) u komprimovanim kanalima mlečne žlezde je vrlo verovatna.

Izvor: Yumama