Dolazak letnjih vrućina predstavlja za mnoge mame i tate izazov - kako zaštiti mališane od sunčaniice, opekotina od Sunca i toplotnog udara? Stručnjaci napominju da bebe nisu u stanju čak ni da regulišu sopstvenu telesnu temperaturu, pa su u većoj opasnosti i na njih bi posebno trebalo obratiti pažnju.

Baš kao i odrasli, bebe i mala deca mogu imati problema sa spavanjem kada je temperatura tako visoka. Posebno je važno paziti tokom letovanja, dok ste na plaži sa decom, kao i planirati pažljivo vreme koje provodite na Suncu.

Stručnjaci za pružanje prve pomoći iz Australije napravili su spisak 4 stvari koje treba da poštujte tokom letnjih vrućina kako bi beba bila potpuno bezbedna:

1. Nema direktne sunčeve svetlosti - Roditelji treba da drže bebe mlađe od šest meseci dalje od direktne sunčeve svetlosti sve vreme - posebno između 10 i 14 časova kada su zraci Sunca najjači. Napominju da treba da nanesete kremu za sunčanje sa faktorom zaštite na njihovu kožu i vodite računa da stalno nose šešir sa širokim obodom.

2. Lagana odeća - Roditelji takođe treba da oblače bebe u laganu odeću, posebno svetlu, jer svetla odeća reflektuje većinu vidljive svetlosti, što znači da apsorbuje manje toplote.

Lusi Šrimpton, stručnjak za spavanje, poznata pod nazivom "Dadilja za spavanje", objasnila je da roditelji i u zatvorenom prostoru tokom vrućina treba da oblače bebe na odgovarajući način u skladu sa temperaturom. Ako je u prostoriji toplo, na primer preko 25 stepeni, pelena i tanka benkica mogu biti dovoljni.

3. Tečnost - Dajte bebi dovoljnu količinu tečnosti. I bebe i odrasli su skloniji da se više znoje tokom vrućina. Voda za piće pomaže da se nadoknadi tečnost izgubljena prekomernim znojenjem. Ako beba ne dobije dovoljno vode, može doći do dehidracije, a kombinacija visokih temperatura i dehidracije može dovesti do ozbiljnih stanja, kao što je toplotni udar.

4. Tuširajte bebu - Osvežite bebu vodom, naravno ne hladnom. Kada su vrućine, možete bebu više puta tuširati kako bi se osvežila, ali je važno a voda bude normalne temperature.

Izvor: Yumama