Roditelji često iz velike ljubavi ljube bebu u lice, neki u usta ili blizu usana - ovakvo ljubljenje je posebno zastupljeno u inostranstvu gde mame i tate ljube decu u usta. Međutim, ljubiti tek rođenu bebe može da predstavlja veliku opasnost po zdravlje novorođenčeta, objašnjavaju stručnjaci.

I brzi "cmok" usnama može dovesti do ozbiljnih problema sa disanjem i problema sa zdravljom. Mama koja vodi sajt za edukaciju roditelja "Tiny hearts", objasnila je koliko se uplašila kada je pronašla sedam čireva na svojoj gornjoj usni samo šest dana nakon porođaja.

Novopečena mama i bivša bolničarka je nosila virus herpesa koji kod odraslih može izazvati herpes na usnama i izrasline na genitalnim organima. Prisustvo ovog virusa u blizini beba može biti opasno jer njihov imuni sistem nije u potpunosti razvijen.

Neonatalni herpes je veoma retka pojava kod beba, ali može povećati rizik od smrti ako se virus proširi na organe bebe. "Virus se može preneti na bebu bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, posebno tokom epidemije", objasnila je ova mama.

Ako ste nedavno postali mama, a dobili ste herpes, verovatno ste zabrinuti za bezbednost i zdravlje svoje bebe. Stručnjaci predlažu da preduzmete ove mere predostrožnosti kako biste smanjili rizik da vaše dete dobije virus.

 1. Ne ljubite bebu u lice
 2. Ne ljubite bebine ruke
 3. Pokrijte herpes kada ste u bliskom kontaktu sa bebom (nosite masku)
 4. Pre nego što držite novorođenče, temeljno koristite sredstvo za dezinfekciju ruku
 5. Temeljno koristite sredstvo za dezinfekciju ruku pre nego što dodirnete stvari koje će beba dodirnuti, kao što su lutke ili flašica
 6. Održavajte područje oko herpesa medicinskim sredstvma u konsultaciji sa lekarom i farmaceutom
 7. Ne dodirujte herpes rukama
 8. Vodite računa kada dojite, ne dodirujte grudi rukama ako ste prethodno dirali herpes

Mama Niki je u jendom vidu na društvenim mrežama istakla i koja pravila treba da poštuju svi koji dolaze u njen dom da vide bebu:

 1. Nema ljubljenja bebe
 2. Ako si prehlađen, ne dolazi u posetu
 3. Molimo vas da se ne pojavljujete nenajavljeno
 4. Operite ruke pre nego što držite bebu
 5. Vratite bebu kada plače
 6. Ne postavljajte njene slike na mreži bez pitanja
 7. Pitajte roditelje za saglasnost pre nego što se sami odlučite da promenite pelenu
 8. Ne nosite jake parfeme
 9. Nema posete dok beba ne napuni šest nedelja
 10. Bez mišljenja, samo podrška

Izvor: Yumama