Tokom trudnoće žena prolazi kroz brojne promene, pa se mnoge pitaju i da li će njihove menstruacije ostati iste nakon porođaja, da li će biti manje ili više bolne. Stručnjaci kažu da biste mogli da očekujete sve.

"Žene se često žale na promene u menstruaciji nakon porođaja. Za žene koje ne doje, postoje tri stvari koje će se verovatno desiti tokom menstruacije - vraća se u normalu, pogoršava se ili poboljšava", kaže ginekolog Dejan Jang.

Ako dojite, možete da očekujete i da nećete imati menstruaciju barem nekoliko meseci. Da biste proizveli majčino mleko, vaš mozak mora da proizvodi veći nivo hormona prolaktina, a to obično znači da neće doći do ovulacije, tako da neće doći ni do menstruacije.

Ali šta se dešava ako odlučite da ne dojite ili kada odlučite da prestanete sa dojenjem?

"Većina žena će nastaviti sa normalnim menstruacijama nakon porođaja, a to znači da će se verovatno vratiti sve ono što se dešavalo i pre trudnoće.

Da li trudnoća utiče na buduće menstruacije?

Neke žene imaju jače, duže ili bolnije menstruacije nakon porođaja. Međutim, kod nekih žena se menstruacija poboljšava.

Kod žena kod kojih je došlo do veće šupljine u materici, menstruacije će biti teže, dok kod žena kod kojih je porođaj istegao matericu i proširio grlić, menstruacije će biti lakše.

Lavanda, trudnica, trudnoća
Shutterstock Trudnica u polju lavande

Šta još može da pogorša menstruaciju nakon trudnoće?

Nakon trudnoće postoje i tri stanja koja mogu da izazovu problematične menstruacije:

  • Strukturni nedostaci. Vaš lekar će verovatno lečiti defekte kao što su polipi i submukozni fibroidi sa minimalno invazivnom hirurgijom.
  • Adenomioza. Zadebljanje materice na koje lekari mogu da utiču sa minimalno invazivnom hirurgijom ili hormonskom terapijom.
  • Poremećaj štitne žlezde na koje može da utiče niz tretmana koje će vam lekar predložiti.
Stomak, bol, žena
Shutterstock Žena sa bolnom menstruacijom

Lakši ciklusi nisu uvek dobra vest

Neke žene mogu da imaju slabe menstruacije ili da ih nemaju uopšte zbog dve retke komplikacije nakon trudnoće:

  • Šihanov sindrom. Ovo se događa kada veliki gubitak krvi ili nizak krvni pritisak oštete hipofizu. Ovo remeti normalnu funkciju jajnika i menstruacije prestanu. Hormonska terapija je uobičajen tretman.
  • Ashermanov sindrom. On je rezultat ožiljnog tkiva u sluzokoži materice. Može se razviti nakon dilatacije i kiretaže.

"Suština je da se menstruacija može promeniti nakon rođenja bebe, ali ako ste zabrinuti zbog toga, potražite pomoć stručnog lica. Postoji medicinska terapija koja može da pomogne vašim ciklusima", kaže ginekolog.

(Yumama)