Savet koji ćete sigurno dobiti od starijih generacija kada bebi počnu grčevi jeste da ih stavite da spavaju na stomaku kako bi grejale stomačić i ublažili grčeve. Međutim, na taj savet odmah zaboravite.

Kao što ste verovatno do sada nu svakom stručnom tekstu pročitali, jedini bezbedan položaj za spavanje beba je spavanje na leđima. Na taj način smanjuje se rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi. Međutim, kako vaša beba raste i jača, u jednom trenutku ćete je sigurno zateći kako spava na stomaku, i neće vam biti prijatno. Nemojte da brinete, jer kada beba može sama da se prevrne na stomak i vrati na leđa, sasvim je u redu da spava kako želi.

Uz to, stručnjaci i dalje preporučuju da bebe spavaju na leđima do 12 meseca starosti.

Kada je bezbedno da moja beba spava na stomaku?

Stručnjaci se slažu da je bezbedno da beba spava na stomaku sve dok sama može da se okrene tako.

"Kada budu dovoljno stari da se slobodno kotrljaju napred-nazad, mogu da odaberu da će da spavaju na stomaku, i to je sasvim u redu", kažu pedijatri.

Beba, spavanje
Shutterstock Beba spava na stomaku

Zbog toga, ne postoji određena starost ili mesec kada se smatra da je beba spremna da spava na stomaku, to je pitanje dostizanja razvojnih prekretnica. A kada vaša beba zavoli da spava na stomaku, ne brinite i ne morate je prevrtati na leđa.

"Ključno je da beba sama može lako da se pomeri u položaj na stomak, ali i da se sa njega vrati na leđa", kažu pedijatri.

(Yumama)