Pravilna ishrana dece je veoma važna za rast i razvoj deteta, posebno u prvoj godini života. Kako preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, dojenje ili adaptirano mleko je apsolutno dovoljno za bebu do 6. meseca. Tek nakon toga može se početi sa uvođenjem krute hrane.

Međutim, i kada se počne sa uvođenjem čvrste hrane, važno je da znamo red po kom se koja namirnica uvodi. Sve to je bitno kako bismo ispratili ukoliko dođe do alergijske reakcije, ali i da digestivni sistem deteta ne opteretimo i napravimo problem.

Pored toga što treba znati kada se šta uvodi, važno je i da znamo šta nikako ne smemo da dajemo detetu ispod godinu dana, a to su sledeće namirnice:

Med

Može da sadrži bakterijske spore botulina koje kod male dece uzrokuju botulizam i zbog toga se ne smeju davati deci pre navršene prve godine.

Čaj i kafa

Oba napitka sadrže kofein, a biljni čajevi i još neke supstance, što nikako nije primereno za decu.

Sirovo ili meko kuvano jaje

Poznato je da nedovoljno termički obrađeno jaje može da dovede do zaraze salmonelom, što je vrlo mukotrpno i za odrasle, a pogotovo za malo dete.

Dete, jaje, kuvano jaje
Shutterstock Devojčica koja prvi put proba jaje

Orašasti plodovi

Bebama ne bi trebalo davati orašaste plodove jer tekstura nije prilagođenja njima koji još nisu naučili da žvaću, pa može doći do gušenja.

Prekruta hrana

Ukoliko detetu damo sirovu šargarepu, krupan komad jabuke, kokice i tome sličnu hranu, lako može da dođe do gušenja.

Kravlje mleko

Ono nije prilagođeno digestivnom sistemu bebe.

Razne grickalice

Vrlo su bogate energijom, ali se zapravo radi o praznim kalorijama koje detetu ne daju nikakve nutrijente.

Gazirana pića, zaslađene sokove i alkohol

Alkohol je potpuno neprihvatljiv dok sokovi zapravo nemaju nikakvu nutritivnu vrednost, već samo prazne kalorije i previše šećera.

Dete, sok, flašica, piknik
Shutterstock Dete pije sok

Šećer i so

Sklonost slanom i slatkom razvija se već u najranijem periodu, pa se dodavanje šećera i soli u ishranu dojenčeta ne preporučuje.

Suhomesnati proizvodi, sirovo ili nedovoljno kuvano meso

Digestivni sistem deteta do godinu dana nije dovoljno razvijen da bi svario takvo meso.

(Yumama)