Porodičan odmor u Egiptu prošao je nezaboravno. Ali ako ste pomislili nezaboravno dobro, pogrešili ste. Rizort u kom smo bili smešteni pružao je odličan sadržaj, prelepu plažu, čiste i uredne sobe, sve što je potrebno. Međutim, šestog dana počele su muke koje se nisu završile ni do 15. dana odmora, ali ni danima po povratku kući.

Prva sam ja dobila dijareju i povraćanje koja me smlatila za 3 sata toliko da sam završila u bolnici gde sam primila 6 infuzija. Oporavili su me malo, ali narednih 10 dana dijareja nije prestajala, bolovi u stomaku i umor.

Samo par dana nakon moje bolnice, moja dvogodišnja ćerka je počela da povraća. Smirili su joj to brzo u ambulanti u okviru rizorta, jedna injekcija rešila ju je povraćanja. Taman kada sam mislila da je konačno kraj, narednog dana dobila je visoku temperaturu, a jutro posle toga i dijareju. Ponovo su pokušali da je saniraju, skinuli su joj temperaturu, dali infuzije i nadala sam se da će brzo da prođe jer mala deca neke stvari mnogo bolje podnose nego mi odrasli.

Dva dana posle toga vratili smo se za Srbiju, dijareja je i dalje bila prisutna kod deteta, izmučenost i uspavanost tolika da mi je bolno bilo da je gledam bez trunke snage, a onda su krenule stolice u kojima se pojavljuje krv. Taj strah koji sam osetila ne mogu da vam opišem. Odmah smo je odveli kod infektologa, dali stolicu na pregled i posle 4 dana dobili smo rezultat da je iz stolice izolovana Salmonela.

Dete i dalje jedva pojede nešto, žali se na bolove u stomaku i vrlo je iscrpljena. Doktor tvrdi da će za 2-3 dana da se sanira sve, ali moj strah se ne smanjuje.

Iz svog iskustva, mogu da vam kažem samo da dobro obratite pažnju ukoliko putujete sa decom u neku tropsku zemlju, gde očigledno vlada mikroflora drugačija. Iz ove perspektive, možda je bolje takve destinacije i preskočiti dok su deca mala.

Dete, bol, stomak, doktor
Shutterstock Devojčica sa bolovima u stomaku kod lekara

Sve o infekciji salmonelom

Infekcija salmonelom nije retka kod dece, a najčešće se javlja u periodu do 4 godine. Prvi simptom infekcije ovom bakterijom obično je dijareja, a javlja se najčešće nakon konzumiranja hrane koja je kontaminirana salmonelom.

Veliki broj pacijenata inficiranih salmonelom imaju gastroenteritis, ali bakterije mogu izazvati i niz drugih poremećaja, uključujući:

  • Bakterije u krvi (bakteremija)
  • Upala membrane mozga ili kičmene moždine (meningitis)
  • Upala kostiju (osteomijelitis)

Znaci i simptomi infekcije salmonelom

Kada se dete zarazi salmonelom koja izaziva gastroenteritis, može imati simptome kao što su:

  • Dijareja sa mogućom pojavom krvi u stolici
  • Povraćanje
  • Grčevi i osetljivost stomaka
  • Groznica
Stomačni virus, bol, stomak, dete
Shutterstock Dete sa simptomima stomačnog virusa

Kada pozvati lekara?

Obratite se svom pedijatru ako vaše dete ne pokaže poboljšanje u roku od 2 do 3 dana od pojave simptoma ili ako ima krv u stolici ili pokazuje znake dehidratacije (odsustvo suza dok plače, odbija tečnost, slabije mokri).

Kako se otkriva salmonela?

Vaš pedijatar može zatražiti laboratorijsko testiranje na salmonelu iz stolice, krvi ili urina.

Lečenje infekcije salmonelom

Ako vaše dete ima samo dijareju, potrebno mu je što više tečnosti i odmora. Antibiotici se ne propisuju jer ne mogu da pomognu da dete brže ozdravi, zapravo mogu da produže zadržavanje salmonele u stolici.

Izuzetak su odojčad mlađa od 3 meseca, jer kod njih postoji povećan rizik od širenja infekcije iz creva u krv i druge organe. Međutim, kada se infekcija pronađe u krvi, mozgu, kostima ili drugim organima, potrebni su antibiotici.

Dete sa teškom dijarejom može biti dehidrirano i biće mu potrebna intravenska tečnost ili dodatna tečnost na usta.

Dete, bol, stomak
Shutterstock Dete sa bolovima u stomaku

Koliko traje infekcija salmonelom?

Većina infekcija salmonelom traje 4 do 7 dana i nestaju same od sebe, bez lečenja.

(Yumama)