Kada imate malo dete sve vreme treba da vodite računa da vam je 'na oku' jer svašta im može pasti pod ruku i završiti u njihovim ustima. Posebno treba voditi računa ako ste u kuhinji jer nije svaka namirnica poželjna da završi u dečijem stomaku.

Recimo da spremate ručak za celu porodicu, iseckali ste piletinu na kockice i okrenuli ste se samo da uzmete začine, a vaš mališan je već prišao i sirovu piletinu strpao u usta. Ovo nije retka situacija, a roditelji su momentalno u panici.

"Da li da pozovem doktora? Da li će se moje dete razvoleti", prva su pitanja koja su roditeljima u mislima.

Rizik od infekcije

Deca mlađa od 5 godina imaju veliki rizik da se ozbiljno razbole kada su izloženi patogenima koji se prenose hranom. Kada je u pitanju sirova piletina, treba da brinete o Kampilobakterijama, Salmoneli i Klostridiji.

Simptomi kod Kampilobakreije i Salmonele

  • Dijareja.
  • Grčevi.
  • Bol u stomaku.
  • Temperatura.

Simptomi se mogu javiti u roku od jednog do pet dana nakon infekcije, i obično traju oko nedelju dana. Međutim, Kampilobakterija se može proširiti i u krvotok i izazvati ozbiljnu bolest koja je opasna po život.

Devojčica, dete, bol, stomak, mučnina
Shutterstock Devojčica sa bolovima u stomaku i mučninom

Simptomi kod Klostridije

  • Dijareja.
  • Grčevi u stomaku.

Obično se pojavljuju i nestaju brzo, u roku od samo 24 sata. U nekim slučajevim, mogu da traju do 1-2 nedelje, a to može da poveća i rizik od dehidratacije.

Kada treba da brinem ako je dete pojelo sveže meso?

Ako vaše dete u roku od 5 dana ne pokazuje nikakve simptome, verovatno nema nikakvih posledica.

Ali ako vaše dete ima temperaturu veću od 38.5 i dijareju dužu od tri dana, krvavu stolicu, produženo povraćanje i vrtoglavicu pri ustajanju, suvo grlo i usta i smanjenu količinu urina, obavezno odvedite dete što pre kod lekara.

(Yumama)