Dok se jedna grupa mama drži preporuke pedijatra da se kravlje mleko ne daje bebi mlađoj od godinu dana, često ćete naići na mame koje su svojim bebama ovu vrstu mleka dale sa nepuna četiri mesaca.

Odluka je naravno vaša, ali prvo pročitajte zašto nije dobro tako maloj bebi dati kravlje mleko:

 Kravlje mleko sadrži previše mlečnih proteina

Kravlje mleko sadrži daleko više proteina od majčinog i ovaj “proteinski udar” nije preporučljiv za bebu koja prestaje da sisa!

Ta visoka koncentracija proteina i minerala, može izazavati veliko opterećenje nezrelim bubrezima, takođe su veliko opterećenje za još nerazvijena bebina creva što dovodi do većih problema sa stomakom i čestom dijarejom.

Takođe, kravlje mleko ne sadrži najzdravije vrste masti koje su bitne za rast beba. Esencijalne masne kiseline su neophodne za pravilan razvoj mozga i vida, ali i srca i krvnih sudova.

Nekoliko evropskih i američkih istraživanja je pokazalo da veća količina proteina u mleku dovodi do prevelikog napretka u težini beba u prve dve godine života, a tako se šansa da ove bebe kasnije budu gojazna deca (potom i gojazni odrasli) značajno povećava.

Kravlje mleko sadrži “krupne” mlečne proteine koji imaju veliki alergijski potencijal, pa je i verovatnoća za nastanak alergije na kravlje mleko veća. Šansa da beba razvije alergiju na proteine kravljeg mleka je oko 15% čak iako u porodici nema alergičnih na hranu.

Beba, mleko, putovanje
Shutterstock Beba pije mleko u putu

Kravlje mleko ima previše minerala

Kravlje mleko sadrži visoke koncetracije soli (sulfate, fosfate…) koje ometaju “preuzimanje” gvožđa iz hrane, a kako je gvožđe važno za stvaranje zdravih crvenih krvnih zrnaca, može nastati anemija (malokrvnost). Dakle, kravlje mleko nema gvožđa, a pored toga ometa i njegovu normalnu resorpciju iz hrane, pa na dva načina povećava rizik od nastanka anemije.

U kravljem mleku nema probiotskih kultura

Majčino mleko obezbeđuje kolonizaciju bifidobakterija u crevima bebe. One su izuzetno važne za zdravo varenje, ali i za snažan imunitet deteta. Njih nema u kravljem mleku. 

Kravlje mleko nema potrebne vitamine za bebu, ali ni mikroelemente 

Preporuke većine pedijatrijskih asocijacija veoma su jasne: u prvoj godini ne treba davati kravlje mleko! Što se ranije uvede kravlje mleko bebama, to su veće šanse da se bebino zdravlje naruši.

Majčino mleko je ubedljivo najbolja hrana za bebu, ali ukoliko nemate mleka ili beba iz nekog razloga ne sisa, onda je najbolja opcija koristiti mlečne formule, one su neuporedivo bolje od kravljeg mleka!

(Yumama)