Nisu sve bebe iste. Mogu se klasifikovati prema njihovim merama na rođenju i gestacijskoj dobi. Gestacijska starost je vreme koje je proteklo (mereno u nedeljama) između prvog dana poslednje menstruacije majke i dana porođaja.

Na osnovu toga, imamo bebe koje imaju adekvatnu težinu za gestacijsku dob, bebe velike za gestacijsku dob i bebe male za gestacijsku dob.

Šta je beba mala za gestacijsku dob?

Te bebe su manje od većine beba istog pola i gestacijskog doba. Većina njih su male za gestacijsku dob jer su malo porasle tokom trudnoće. Mali procenat njih odgovara fetusima koji su dobro rasli, ali su konstitucijski mali.

Šta uzrokuje da dođe do rađanja beba manje za gestacijsku dob?

Uzroci koji dovode do toga da beba raste manje nego što je potrebno mogu biti majke, fetus ili placenta. Najčešće je to zbog placentne insuficijencije. Tačnije, posteljica ne može da obezbedi dovoljno kiseonika i hranljivih materija za fetus. Ovo može da bude znak različitih patologija majke, kao što je preeklampsija (visok krvni pritisak tokom trudnoće), dijabetes ili drugi faktori kao što je pušenje.

U drugim slučajevima, posteljica možda nije dobro implantirana, ima neku anomaliju ili je nedovoljna, kao u slučajevima višeplodne trudnoće.

Iako je retko to slučaj, ali uzrok mogu da budu i problemisafetusom, kao što su urođene infekcije, malformacije ili hromozomske abnormalnosti. Ako postoje malformacije materice ili ako je između trudnoća prošlo kratko vreme (manje od šest meseci), bebe takođe mogu manje da rastu.

Kada fetus ne dobije dovoljno kiseonika i hranljivih materija, on se 'reprogramira' i daje prioritet osnovnim organima, kao što je mozak.

Beba, porodilište, babica, novorođenče
Shutterstock Babica drži tek rođenu bebu

Koje probleme može da ima beba koja je rođena manja za svoj gestacijski uzrast?

Bebe rođene manje za svoj gestacijski uzrast imaju veću verovatnoću da će imati probleme u prvih nekoliko dana po rođenju, kao i na duži rok. Ovo ne znači da sve bebe imaju sve probleme.

Takve bebe su u većem riziku od žutice, policitemije (povećan broj krvnih zrnaca), hipotermije, hipoglikemije i perinatalne asfiksije.

Dugoročno, mogu da imaju problem sa visinom, pubertetom i seksualnim razvojem, kao i neurorazvojem. Pored toga, veća je verovatnoća da će biti gojazni u adolescenciji i odraslom periodu i da će patiti od metaboličkog sindroma, grupe medicinskih problema koji povećavaju rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 u odrasloj dobi.

  • Nizak rast - Većina ovih beba povećava stopu rasta u prvim mesecima (do 2. godine života) da bi dostigli ono što bi im odgovaralo po genetici. To je ono što stručnjaci nazivaju sustizanje. Međutim, u 10-15 odsto slučajeva to se ne dešava. Neka od ove dece mogu da primaju hormon rasta i na taj način nadoknade svoj rast.
  • Gojaznost i metabolički sindrom - Bebe male za gestacijski uzrast imaju veći rizik od gojaznosti u budućnosti, veće šanse da imaju dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.
  • Muške bebe koje su male za gestacijsku dob imaju povećan rizik od kriptorhizma (jedan ili oba testisa ne mogu da se spuste u skrotalnu kesu), hipospadije (otvaranje i neplodnost). Kod devojčica postoji povećan rizik od ranog puberteta i prerane adrenarhe, kao i sindroma policističnih jajnika.
  • Problemi u neurološkom razvoju. Ove bebe su pod većim rizikom od poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, kao i od zastoja u neurorazvoju.
Beba, novorođenče, bolnica
Shutterstock Novorođenče u bolničkom krevetiću

Imam bebu manju za gestacijski uzrast, šta da radim?

Neke od beba malih za gestacijski uzrast moraju ostati duže u bolnici ako imaju neke komplikacije. Međutim, u većini slučajeva će biti uz majku posle porođaja i sa njom otići kući, jedino što će biti češće kontrolisane zbog rizika od komplikacija.

Jedna od stvari koja je veoma važna za bebe koje su rođene manje od svog gestacijskog uzrasta je hranjenje. Majčino mleko ima idealan sastav za ove bebe, sa odbrambenim faktorima koji ih štite od infekcija. Pored toga, dojenje štiti od gojaznosti i dijabetesa tipa 2 u odraslom periodu, tako da bi za ove bebe taj način ishrane bio posebno koristan.

Takođe, stručnjaci su primetili da dojenje ima i pozitivan uticaj na neurorazvoj. Dakle, ako možete, dojite svoju bebu rođenu manju za gestacionu dob jer je to odlična mera protiv mogućih komplikacija. Treba izbegavati upotrebu obogaćenih formula jer može da doprinese brzom sustizanju, što pogoduje razvoju gojaznosti i metaboličkog sindroma.

Takođe je važno kod ove dece da ih naučimo navikama koje sprečavaju razvoj gojaznosti i kardiovaskularnih komplikacija, kao što su raznovrsna i zdrava ishrana, ali i svakodnevno vežbanje.

(Yumama)