Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PREPOZNAM DA DETE REAGUJE NA NEKU HRANU? Simptomi se mogu razviti i posle 2 dana, na ove znakove obratite pažnju

Autor Radmila Ilić

Sve o alergijanama na hranu kod dece, kako da je prepoznate i šta sve može da je izazove.

 Dete, doktor, pedijatar, devojčica, alergije Izvor: Shutterstock

Alergije su sve češće među decom, a nastaju kada odranizam određene bezopasne stvari prepozna kao napadače. Simptomi se mogu prepoznati još u najranijem periodu, baš zbog toga je i preporuka da se ista namirnica bebi uvodi bar 3 dana i da se tada prati reakcija.

Reakcije na hranu mogu biti različite, ali isti simptomi alergije se javljaju i kod odraslih osoba i kod beba. Međutim, bebe nam ne mogu reći šta ih muči i šta osećaju, te dijagnostikovanje može biti otežano. Zbog toga bi roditelji trebalo obratiti pažnju na najčešće simptome:

  • Reakcije probavnog sistema: povraćanje, mučnina, proliv (kod dojenje dece, stolice su vodenastije i češće), grčevi, zatvori, slabo napredovanje.
  • Kožne reakcije: ekcem, dermatitis, osip, crvenilo guze, svrbež, urtikarija, angioedem, jako bledilo kože.
  • Oralni alergijski sindrom, odnosno osećaj pečenja ili svrbeža jezika, otok jezika, usnica, nepca ili ždrela.
  • Reakcije disajnog sistema: kijanje, kašljanje, curenje nosa, svrbež i crvenilo nosa, smanjenje ili čak nestanak njuha….
  • Reakcije na očima: crvenilo, natečeni kapci, suzenje očiju.
  • Reakcije na centralnom nervnom sistemu: razdražljivost, pospanost, nemir.

Možda će vas zanimati

Šta su najčešći alergeni?

Lista namirnica koje izazivaju alergiju razlikuju se od kulture do kulture, ali kravlje mleko i mlečni proizvodi su na vrhu svuda. Alergija na mleko javlja se u oko 2,5 odsto dojenčadi i kod dece do druge godine života je najčešća alergijska reakcija kod dece. To se tumači činjenicom da su belančevine kravljeg mleka obično prve strane belančevine s kojima dolazimo u kontakt. Na sreću, preosetljivost na kravlje mleko često nije trajna pojava. Oko 85 odsto dece kod kojih je bila dokazana alergija na kravlje mleko, prestaje biti alergično do treće godine života pa može konzumirati kravlje mleko bez posledica.

Osim mleka, namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su: jaja, ribe, rakovi i školjke, svinjetina, žitarice, soja, crveni luk, kupus, citrusno voće i sokovi, jagode, kikiriki, orasi, bademi, lešnici i čokolada. Alergijske reakcije na hranu neretko su uzrokovane aditivima u hrani, konzervansima i bojama.

 Beba, mleko, putovanje
Beba pije mleko
Izvor: Shutterstock

Kada se ispoljavaju simptomi?

Neke bebe reaguju već nakon nekoliko minuta, mada se simptomi uglavnom pojavljuju nakon 2 do 4, pa i 24 sata. Kod većine beba će se stanje poboljšati već 5-7 dana nakon što majka ili oni prestanu sa konzumacijom hrane koja je izazvala alergiju. Ali da bi se potpuno uklonili tragovi hrane koja je izazvala alergiju iz tela majke i bebe potrebno je i do 2 nedelje.

Kako se alergija dijagnostikuje?

Alergija na hranu se, kao i u drugim alergijskim bolestima, može dokazati kožnim testovima ili određivanjem količine specifičnih IgE antitela u krvi bolesnika. Alergijski testovi dragocena su pomoć u otkrivanju uzročnika preosetljivosti, te je vrlo važno početi sa dijagnostikovanjem na vreme. Nikad nije suviše rano za dijagnostikovanje ukoliko se posumnja na prisustvo alergije.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica