U toku je svetska nedelja dojenja, a mama koje su odlučile i mogu na taj način da hrane svoje bebe treba pružiti punu podršku. Dojenje nije jednostavan zadatak, ma koliko izgledalo prirodno. Ukoliko s eprvi put susrećete sa tim, biće vam potrebni saveti pre nego što vaše dete počne da sisa.

"Novorođenčad se obično hrane svakih sat do tri sata, u proseku 10-12 hranjenja tokom 24 sata", rekla je nutricionistkinja i podelila svoje savete u vezi dojenja:

Koža na kožu što pre

Čim se vaša beba rodi i stručnjaci se uvere da je zdrava, treba je staviti na grudi kako biste imale kontakt 'koža na kožu'.

"Smatra se da ovaj blizak kontakt pomaže u uspostavljanju dojenja i povezan je sa dužinom perioda dojenja", rekla je nutricionistkinja.

U prvih nekoliko dana, kontakt 'koža na kožu' pomoći će vam da se povežete sa bebom i pomoći će bebi da iskoristi prirodne reflekse da pronađe dojku.

Udobno se smestite

Možda će vam trebati neko vreme da se naviknete na dojenje, ali i da se vi i vaša beba naviknete jedno na drugo.

"Nađite položaj koji odgovara oboma, ali i da ste sigurni da je vaša beba bezbedna. Ako osećate dugotrajan bol (duže od 30 sekundi) tokom hranjenja ili imate oštećene bradavice, to pokazuje da vaša beba nije u dobrom položaju. Ponudite bebi obe dojke kako biste bili sigurni da je dobila svo mleko koje joj je potrebno. Probajte da ručno stisnete dojku, kao da se izmlazate, tokom hranjenja kako biste stimulisali protok mleka i pokrenuli bebu da sisa", rekla je.

Dojite na zahtev

Možda ste upravo nahranili bebu, a ona posle par minuta traži još - dajte joj!

"Kad god vaša beba plače ili posegne za bradavicom, ponudite joj hranu, čak iako je tek završila sa sisanjem. Vaša beba možda prolazi kroz jedan od svojih čestih skokova rasta, tako da hranjenje na zahtev osigurava da se vaša proizvodnja mleka povećava kako bi zadovoljila njene potrebe", kaže nutricionistkinja.

dojenje-beba-mama.jpg
Shutterstock Mama doji bebu

Proverite gutanje

Beba guta u ritmičkom obrascu dok se mleko gura prema bradavicama. One mogu da zastanu dok čekaju da mleko poteče, pa proverite obavezno da li beba guta prilikom hranjenja.

"Ovo, zajedno sa napredovanjem u težini, prljavim i mokrim pelenama, ukazuje na to da li se dete dobro hrani", rekla je.

Držite ih budnim

Ako vaša beba zaspi pre faze dubokog gutanja, možda nije pravilno pričvrćena za dojku. Pokušajte da je sprečite da zaspi tokom hranjenja, jer normalno je da ih mleko uspava.

"Ako se vaša beba ne budi redovno da bi jela, budite je najmanje svaka tri sata. Ako zaspi na dojci ili nakon što posisa mleko iz jedne dojke, promenite joj pelenu kako bi se razbudila, a zatim ponudite drugu dojku", rekla je.

Jedite dovoljno kalorija

Dojenje je težak posao, a mamama je potrebno dodatnih 400-500 kalorija dnevno dok doje.

"Imajte na umu da ne postoji univerzalni saveti za ishranu. Količina energije koju treba da potrošite zavisi od brojnih faktora kao što su vaše godine, genetika i nivo fizičke aktivnosti. Jedite puno vlakana da biste izbegli zatvor, što je uobičajeno nakon porođaja", savetuje nutricionistkinja.

Dojenje
Shutterstock Mama jede dok doji bebu

Jedite zdravu hranu

Dok dojite važno je da imate uravnoteženu zdravu ishranu kako biste podržali svoju bebu.

Vitamin D je važan za nove mame, a nutricionistkinja preporučuje da povećate količinu gvožđa, kalcijuma i holina.

Namirnice bogate gvožđem su: crveno meso, pasulj, orasi, sušeno voće i obogaćene žitarice.

Kalcijum dolazi iz mlečnih proizvoda, uključujući mleko i jogurt. Ako ste vegan, možete da jedete tofu, crni hleb, mahunarke i sušeno voće.

Odličan izvor holina su jaja, a nalazi se u živini, orašastim plodovima i kikirikiju, mahunarkama, mleku i proizvodima od soje.

(Yumama)