Kada pomislimo na dojenje, prvo što svima pada na pamet jeste da je to jedinstveni zadatak majke i deteta. Međutim, i očevi mogu da imaju važnu ulogu u uspešnosti dojenja.

"Ukoliko se roditelji prvi put nose sa dojenjem deteta, to može da im deluje zastrašujuće. Međutim, ništa od toga nije teško niti strašno, a roditelji mogu doprineti zajedno boljem dojenju tako što će pokušati da komuniciraju o obavezama oko hranjenja pre nego što beba stigne", kaže pedijatar Kerilin Kečini, i dodaje:

"Nemojte čekati da se beba rodi da biste se raspravljali oko hranjenja."

Očevi često misle da ne mogu ništa da učestvuju u dojenju, što je potpuno pogrešno.

"Noći su najosetljiviji deo dana za dojenje. Tada se mame često osete same, i baš zbog toga je podrška očeva od izuzetne važnosti", kaže pedijatar.

Hranjenje vaše bebe uključuje mnogo više od trenutka kada će majka da izvadi grudi i da ih ponudi gladnom detetu. Tada na scenu može stupiti tata.

"Pomozite mami da uspe tako što ćete joj pripremiti bočicu vode, grickalice, prostor za menjanje pelena. Pobrinite se za bebu pre spavanja kako biste i mami dali vremena da zadovolji svoje potrebe", kaže savetnica za dojenje Lili Šot.

dojenje i postporodjajna depresija_709224187
Shutterstock Mama doji dete po noći

Ako mama i beba nisu još uhodane u rutinu dojenja, partner može da pomogne rečima podrške.

"Tokom hranjenja, partner može da pruži emocionalnu podršku i reči ohrabrenja", kaže pedijatar.

Dodatna opcija za olakšavanje maminih noći je hranjenje bebe na bočicu izdojenim mlekom. Tata može da preuzme ovaj teret da bi se mama naspavala.

(Yumama)