Uz brojne prendosti za bebu dojenje neverovatno pozitivno utiče i na majku i njeno zdravlje.

Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija. Ženske grudi zapravo postanu fabrika mleka tokom trudnoće, a svoju proizvodnju počinju 24 sata nakon porođaja. 30 grama majčinog mleka sadrži preko 20 kalorija, a beba koja se samo hrani majčinim mlekom prosečno konzumira 700 grama na dan tokom prvih šest meseci života.

Prosečno to znači da dojilja potroši 500 dodatnih kalorija na dan. Ta brojka je veća ako beba jede više ili je manja ako ima smanjeni apetit. Stručnjaci procenjuju da nove majke potroše dodatnih 425 do 700 kalorija na dan u procesu dojenja.

Dodatno trošenje kalorija obično dovodi do vidljivog i brzog gubitka kilograma u kombinaciji sa zdravim životnim navikama. Jedno istraživanje pokazalo je da nove mame koje doje izgube dvostruko više kilograma u prvoj godini nakon poroda u poređenju sa mamama koje nisu dojile - 4,9 kilograma u odnosu na 2.17 kilograma. Još jedna nedavna studija, u kojoj je učestvovalo 30 000 žena, otkrila je da se dobijenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti u šest meseci nakon porođaja isključivo dojenjem.

Međutim, to nije sve što se tiče kalorija i dojenja. Osim što troši kalorije, dojenje takođe može zategnuti srednji dio vašeg tela zahvaljujući oksitocinu, hormonu koji se oslobađa tokom dojenja. Oksitocin uzrokuje kontrakcije materice, a jako je koristan tokom kontrakcija. A nakon porođaja, oksitocin koji se oslobađa tokom laktacije pomaže kod smanjivanja materice na veličinu pre trudnoće.

Takođe, novi dokazi pokazuju da žene koje doje imaju nižu stopu kardiovaskularnih bolesti, ginekoloških karcinoma, pa čak i dijabetesa u poređenju sa majkama koje nisu dojile.

(Yumama)