Dojenje je neverovatna stvar iz toliko mnogo uglova. Od neraskidive veze koja se stvara sa mamom već u prvim satima po rođenju, pa sve preko benefita koje ono ima na bebino zdravlje, majčinko leko se sa pravom zove "tečnost od zlata".

Ako vam je teško u ovom trenutku, ili pak prosto želite da znate koji su to benefiti koje mleko sa sobom nosi, pogledajte 14 fascinantnih činjenica o majčinom mleku:

1. Dojenje sagoreva 500-600 kalorija dnevno. To znači da ćete mnogo brže gubiti kilograme.

2. Majčino mleko sadrži žive ćelije, uključujući i matične ćelije, koje se kasnije pretvaraju u neke druge, poput ćelija mozda, srca, bubrega, kostiju.

3. Majčino mleko sadrži antitela i živa bela krvna zrnca koja bebi pomažu da se bori protiv infekcija. Kada se vi ili beba borite sa infekcijom, njihov broj u mleku se povećava.

4. Kolostrum (prvo mleko) sadrži neke posebne proteine koji bebu štite od bakterija u crevima još na samom početku.

5. Tokom dojenja lučite hormone prolaktin i oksitocin, koji pomažu da se povežete sa bebom i smanjuju stres i anksioznost.

6. Ukus i miris mleka se menjaju u zavisnosti od hrane koju jedete. Ako jedete raznovrsnu hranu, onda ni dete kasnije neće biti izbirljivac.

7. Kada beba počne da jede čvrstu hranu, možete koristiti majčino mleko u receptima.

8. Majčino mleko nije uvek belo. Može nijansa ići na plavo, zeleno, žuto, roze u zavisnosti od vaše ishrane. Ne brinite, sasvim je u redu.

9. Količina mleka koju stvarate ne zavisi od veličine vaših grudi. Majke sa malim grudima mogu imati zapravo vrlo veliku količinu mleka.

10. Vaše mleko se konstantno menja u zavisnosti od bebinih potreba. Iz meseca u mesec, čak i iz dana u dan. Nekada se menja i iz podoja u podoj.

11. Majke koje doje imaju smanjen rizik od razvoja raka dojke, raka jajnika, srčanih bolesti, dijabetesa i postporođajne depresije. Što duže u životu dojite, to ste zaštićenije.

12. Dojenje smanjuje rizik od razvoja mnogih bebinih bolesti, poput ušnih infekcija, respiratornih infekcija, gastroenteritisa i nekrotičnog enterokolitisa.

13. Mame prevremeno rođenih beba u mleku imaju više proteina, masti i drugih minerala za kosti i razvoj mozga, ali i zaštite od raznih bolesti.

14. Prevremeno rođene bebe moraju da jedu više majčinog mleka u prvih 28 dana, kako bi se mozak bolje razvio.