U našoj populaciji, čak i višerotke - neposredno posle porođaja, kao i tokom prvog postporođajnog dana, retko kada imaju više od nekoliko kapi do nekoliko mililitara mleka (kolostrum). Prve ozbiljne količine mleka počinju da se produkuju uglavnom tek u drugom danu posle porođaja.

Ukoliko je kod majke porođaj završen nekom od akušerskih intervencija ili operativno, prva produkcija mleka nastaje najranije posle 48 sati. S druge strane, tek novorođeno zdravo dete treba staviti na dojku odmah u porodilištu, ili tokom prvih šest sati posle rođenja - više zbog toga da bi se ostvario prvi kontakt majke i novorođenčeta i stimulisalo uspostavljanje refleksa lučenja mleka, nego u cilju zadovoljenja potreba za hranom.

U prvim danima posle porođaja, produkcija majčinog mleka je ograničena, ali ni potrebe novorođenčeta nisu mnogo velike. Prvi podoji su veoma značajni za dalje zdravlje bebe, pošto je kolostrum prebogat mastima i proteinima. Proteini su prvenstveno imunoglobulini, nosioci «gotovih» antitela za bolesti koje je majka preležala. Tako oni pružaju novorođenčetu zaštitu od infektivnih agenasa koji ga vrebaju u spoljašnjoj sredini. To je prva prirodna "vakcinacija". Ne postoji drugi način ishrane, ne verujem ni da će ga biti - koji ovako štiti novorođeno dete.