Uz brojne prednosti za bebu, uključujući manji rizik od gojaznosti i bolje kognitivne sposobnosti, dojenje ima neverovatne prednosti za majku. Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija. 

30 grama majčinog mleka sadrži preko 20 kalorija, a beba koja se samo hrani majčinim mlekom prosečno konzumira 700 grama mleka na dan tokom prvih šest meseci života. Zvuči zbunjujuće?

To u proseku znači da dojilja potroši 500 dodatnih kalorija na dan. Ta brojka je veća ako novorođenče jede više, a može biti i manja ako beba smanji apetit.

Američki istraživači su procenili da mame potroše između 425 i 700 kalorija na dan u procesu dojenja.

Dodatno trošenje kalorija obično dovodi do vidljivog i brzog gubitka kilograma u kombinaciji sa zdravim životnim stilom. Jedno istraživanje pokazalo je da mame koje doje izgube dvostruko više kilograma u prvoj godini nakon porođaja u poređenju sa mamama koje nisu dojile. Još jedna nedavna studija, u kojoj je učestvovalo 30 000 žena, otkrila je da se dobijenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti u prvih šest meseci nakon porođaja isključivo dojenjem.

Dakle mame, da, možete izgubiti kilograme ukoliko dojite bebu.

Međutim, to nije sve što se tiče kalorija i dojenja. Osim što troši kalorije, dojenje takođe može zategnuti srednji deo vašeg tela zahvaljujući oksitocinu, hormonu koji se oslobađa tokom dojenja. Nakon porođaja, oksitocin koji se oslobađa tokom laktacije pomaže kod smanjivanja materice i utiče na njenu veličinu. Takođe, novi dokazi pokazuju da žene koje doje imaju nižu stopu kardiovaskularnih bolesti, ginekoloških karcinoma, pa čak i dijabetesa u poređenju sa majkama koje nisu dojile.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)