Dojenje ima mnoge benefite za vas i vašu bebu. Mleko sadrži sve potrebne nutrijente, obezbeđuje antitela koja sprečavaju infekciju, štiti od alergija, astme i gojaznosti kasnije u životu. Dojenje će i vama pomoći da brže izgubite postporođajne kilograme, ali i da se zaštitite od raka dojke ili jajnika kasnije u životu.

Ipak, dojenje nije uvek lako, a stvaranje dovoljne količine mleka može biti problem. Najčešći uzroci smanjene količine mleka su neadekvatna ishrana, unos tečnosti, umor, visok nivo stresa, ali i retko ili prekratko dojenje.

Pre nego što padnete u agoniju, pokušajte da podstaknete stvaranje mleka. Evo nekoliko prirodnih načina...

1. Zdrava antiinflamatorna ishrana

Plan zdrave ishrane obuhvata veću količinu voća i povrća, žitarica celog zrna, omega-3 masnih kiselina iz ribe ili lanenog semena.

2. Pijte dovoljno vode

Vaše telo ne može stvarati mleko ako je dehidrirano. Potrebno vam je više vode nego što mislite. I kad vam doktor predloži osam čaša dnevno, jedna više svakako neće biti na odmet.

3. Spavajte kad god je to moguće

Trudite se da spojite što više sati sna noću. Dremke tokom dana dok beba spava su idealne za odmor. (Spavanje u isto vreme kada i beba nije bajka!)

4. Pronađite način da se oslobodite stresa

Radite na tome da pronađete tehnike kojim ćete smanjiti stres, poput dubokog disanja.

5. Poverite drugima poslove koje možete

Obratite se porordici i prijateljima za pomoć oko kućnih poslova, kako biste se fokusirali na dojenje, ali i imali vremena da se odmorite.

6. Dojite bebu češće

Što češće i što duže jede, više ćete mleka stvarati. Konsultanti za laktaciju vas mogu uputiti u tehnike i položaje koji će vam olakšati dojenje.

7. Potražite prirodne "pomagače" pri dojenju

Činija ovsenih pahuljica dnevno je siguran podstrekač mleka. Mnogi se kunu u biljke poput špargle za veću produkciju. Iako postoji duga istorija ovih prirodnih načina, urađeno je svega nekoliko studija koje potvrđuju efikasnost.