Puni stolovi, privlačni mirisi i atmosfera u kojoj svi nešto jedu - prepoznatljiv je "zov" da i vi nešto prezalogajite. Na slavljima se puno jede, između ostalog jer je hrana tako neodoljivo dostupna. A oni koji su "slabi" prema čokoladi, gutaće sve tamno obojene slatkiše. Da ne pominjemo ljubitelje oraha, kojih ima u mnogim kolačima.
Saveti za umerenost u hrani
Naravno, ovo nije preporuka da se uzdržavate od slavskih poslastica. Ali, samokontrola će vam pomoći da budete umereni za stolom, a da ipak uživate.
Stoga:
- Ne preskačite doručak, jer to usporava metabolizam. Takođe, dugotrajno gladovanje dovodi do prejedanja tokom sledećeg obroka.
- Jedite iz manjeg tanjira. U slučaju da uzmete hranu po drugi put, ukupna količina će biti manja.
- Nemojte da ispraznite tanjir do kraja.
- Odložite uzimanje dezerta. Ako malo sačekate, vaša želja će se smanjiti.
- Izbegavajte kofeinizirane napitke - jer nadražuju želudac i mogu da izazovu gorušicu.
- Bilo bi dobro da ne jedete previše. Ako vidite obilje hrane koju volite, odaberite pomalo (ali, zaista pomalo) od svega - tako ćete izbeći pojavu gorušice. Veće količine hrane će dovesti do pritiska na ezofagealni sfinkter (mišić - zatvarač jednjaka), što sigurno dovodi do gorušice.
- Kao što je važno koliko jedete, važno je i šta jedete. Gorušicu izazivaju masna i slatka hrana, naročito čokoladne poslastice.
- Proteinska hrana je pravi izbor za vas - najbolje je da to bude riba.
- Sporije jedite. Gorušica se češće javlja ako se obrok pojede na brzinu. Zato sedite udobno, jedite polako, dovoljno dugo žvaćite.
- Pola sata nakon obroka uzmite žvakaću gumu. Ona dovodi do pojačanog lučenja pljuvačke, koja će da obloži jednjak i zaštiti ga od dejstva kiselog sadržaja iz želuca.
- Izbegnite lošu naviku da legnete odmah posle obroka, jer horizontalni položaj pomaže vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.
- Nemojte da pijete alkohol. Osim što loše deluje na plod, povećava produkciju kiselog želudačnog sadržaja i "relaksira" ezofagealni sfinkter, što otežava njegovo zatvaranje. Ako se ipak odlučite za malo alkohola, neka to bude belo vino umesto crnog, ili neko razblaženo piće, ili bezalkoholno pivo.
- Odmorite se. Praznici su stresni, a stres povećava lučenje želudačne kiseline, pa otud pojačava i gorušicu. Naročito je važno da se odmarate između obroka
Saveti za dane posle slavlja
* Jutro započnite svežim prirodnim sokom (pomorandža, mandarina, šargarepa, limun, jabuka).
* Unesite dovoljnu količinu vitamina A, C, E i B grupe, jer oslobađaju organizam od toksina.
* Ugljeni hidrati u obliku pahuljica ili integralnog peciva će vam obezbediti energiju potrebnu za radni dan. Dodajte u pahuljice malo suvog voća (kajsije, grožđe, suve smokve, bademe, lešnike). * Tokom dana pijte dosta čaja zbog visokog sadržaja bioflavonoida, koji su moćni antioksidansi.
* Čorbe od povrća će obezbediti unos minerala i dodatno oporaviti vaš organizam.
* Poželjno je da unesete hranu bogatu vlaknima, jer ona omogućavaju lakše pražnjenje creva. Svakako izbegavajte jela koja se teško vare i izazivaju nadimanje. U ishranu bi trebalo uključiti ananas i papaju, kao i dodatke hrani na bazi ovih namirnica - jer enzimi bromelin i papain pomažu varenje. Korisno je i konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda obogaćenih korisnim bakterijama - koje će "podržati" crevnu floru, što je važno u procesu varenja.
* Podelite hranu u više manjih porcija, u kojima će biti dovoljno povrća i nemasnog mesa.
* Neka obrok sadrži namirnice u što više boja (šargarepa, pirinač, cvekla...). Odaberite nekoliko porcija voća i povrća različitih boja - zbog njihovog antioksidantnog učinka.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna