Sigurno u svojoj okolini imate barem jednu osobu koja ima problem sa začećem, ali možda o tome i ne govori – što je sasvim razumljivo jer ne žele svi ni da govore o ovoj intimnoj i, za mnoge, bolnoj temi. U poslednje vreme se sve više govori i piše o povećanju broja parova koji imaju problem sa začećem, zbog čega smo odlučili da "pokucamo na vrata" stručnjaka, specijaliste ginekologije i akušerstva dr Vesne Tešić i sa njom razgovaramo o ovoj temi.

Na pitanje da li je zaista povećan broj parova koji imaju problem sa začećem, doktorka kaže da je to kompleksan odgovor, a objašnjava i zašto.

"Prvi razlog je da se povremeno nekompetentno barata činjenicama, a činjenice su jedino u Institutu 'Batut'. Treba uzeti podatke negde od devesetih godina do danas, da se vidi dijagnoza kod parova koji su se javili da imaju problem sa začećem i eventualni sekundardni sterilitet, tj. da parovi imaju jedno dete, a ne može da se ostvari druga, treća trudnoća. Druga stvar je, treba pogledati koliko ima na godišnjem nivou asistiranih trudnoća, to su IVF postupci, insemenacija itd.

Osim toga, ja sve posmatram i sa sociološkog aspekta i ne želim da unosim paniku. Da realno pogledamo kakva je situacija – ja poslednjih desetak godina imam najveći problem sa pacijentkinjama koje su prešle 35. godinu i ne mogu da nađu partnera da bi mogle da imaju trudnoću. Mnoge od njih su već prešle i 40 godina i to stvara veliki problem, one su nezadovoljne, nesrećne, veliki broj njih ima jak materinski nagon, koji moraju nekako da sputavaju", kaže dr Tešić, dodajući da su najbolje godine za ostvarivanje trudnoće od sredine dvadesetih godina do 35.

UZROCI NEPLODNOSTI

Ponekad se termin neplodnosti koristi olako, pa deluje kao da i oni koji posle nekoliko meseci ne uspevaju da začnu bebu, imaju problema sa fertilitetom.

"Prvo se mora reći da svaki par koji dve godine ima aktivne se*sualne odnose, a ne dođe do začeća, mora da se javi na kontrolu kako bi se utvrdilo o čemu se radi. Sada je zbog asisitrane oplodnje i drugih razloga socioloških to prebačeno na godinu dana – znači ako par ima redovne odnose godinu dana, a posle 40. godine čak i šest meseci, i ne dođe do začeća, smatra se da postoji problem", pojašnjava dr Tešić.

Ono što svakako zanima sve koji bi želeli da dobiju bebu, ali i one koji se bore sa neplodnošću je – koji su najčešći uzroci problema sa začećem.

"Ono što se sada dovodi u vezu sa neplodnošću su godine partnera, broj dva su u svakom slučaju ginekološki problemi – sa jajnicima, problemi neodržavanja trudnoće usled faktora materice, tj. endometrijuma, i ono o čemu se jako malo govori, to su se*sualno prenosive bolesti. Jedan od vrlo ozbiljnih problema, a teško daje simptomatologiju i teško se otkriva je hlamidija. Ona može da bude prisutna i kod muškaraca i kod žena i da oni to ne znaju, i ukoliko je nelečena, može da dođe do zapušenja kanala, tako da ne može da se ostvari trudnoća.

Šta preduzeti kada ne dolazi do začeća

Ukoliko ima problema u začeću, žene, prema rečima dr Tešić, treba da urade sistematski pregled, da se uzmu brisevi na hlamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, na bakterije i gljivice, da se uradi kolposkopija, Papanikolau test. Muškarci treba da odu na pregled kod urologa i obavezno urade spermogram.

Jedan od sada čestih problema su endometrioze i problemi sa jajnicima, čvrsta kapsula jajnika i nemogućnost ostvarivanja ovulacije. Često se govori i o sindromu policističnih jajnika, što je problem ne samo ginekološki, već i endokrinološki i najčešće bi bilo neophodno ako se na to posumnja da se konsultuje i endokrinolog".

Dr Vesna Tešić navodi da na probleme sa plodnošću mogu da utiču i zagađeni vazduh, aditivi koji se koriste u prehrambenoj industriji, kao i neke hemijske supstance u kozmetičkim preparatima.

"Utiču i razne vrste zračenja, to je jako problematično – mozak, štitna žlezda, jajnici su jako osetljivi na bilo koje vrste zračenja i ono što mora da se napomene, to je stres. Kod stresa dolazi do povećanog lučenja kortizola, to izaziva puno problema. U poslednje vreme zbog raznih stresova, na poslu, zbog produženog radnog vremena, putovanja na posao i s posla, mladi ljudi nemaju tako česte sek*ualne odnose, to je informacija koju imam iz prakse".

Dr Tešić dala je i dragocene savete koji se tiču higijene.

"Što se tiče održavanja higijene, mislim da je izuzetno važno da žena koristi preparate koji su provereni i njoj čine dobro. Dobri su svi preparati sa mlečnom kiselinom, to je prirodna stvar koja doprinosi održavaju pH vrednosti koja štiti od infekcije, drugo, treba u toku noći koristiti uloške koji nemaju sintetički deo jer i to može da doprinese nastanku infekcije posle menstruacije. Treba koristiti uloške od prirodne vate, sa mrežicom, to su ulošci koji se koriste uglavnom posle porođaja".

Kada već pominjemo higijenu, ne treba zaboraviti ni ginekološku higijenu, koja je jako važna.

"Ginekološka higijena je izuzetno važna za začeće i druga stvar koja se ovde nažalost praktikuje, to su odnosi u vreme menstrualnog ciklusa, koji se nikako ne preporučuju", kaže dr Tešić, pa pojašnjava i kada su najveće šanse za začeće:

"Najčešća mogućnost začeća je 14 dana pre očekivane menstruacije, kada se očekuje ovulacija, a plodni dani bi mogli biti i tri dana pre i tri dana posle toga".

Specijalista ginekologije i akušerstva parovima koji žele da dobiju bebu savetuje umerenu ishranu, koja uključuje voće, povrće i meso, fizičku akivnost, boravak na svežem vazduhu, kao i bavljenje hobijima koji ih rasterećuju.

Na kraju, preporučuje i da nikako ne dozvole da okolina vrši pritisak na njih u vezi sa začećem, a znamo svi da ima onih koji vole da pitaju: "Kad će beba?".

"Psihološki faktor i pritisak okoline na mladi par, treba raditi na tome da se izbaci iz rečnika, ne dozvoliti pritisak sredine i bilo koga jer se to utisne u podsvest žene i može da postane jako stresno i da postane jedan otežavajuć faktor".

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija