Aspiracija ili prikupljanje zrelih jajnih ćelija je važan korak u postupku vantelesne oplodnje. Za mnoge žene ovo je najzahtevniji postupak tokom procedure, a izvodi se tako što se tankom iglom koja je zakačena na kateter prodire kroz jajnik, izvlači tečnost iz folikula, a sa tom tečnošću i jajnećelije.

Mnoge žene su zabrinute da li aspiracija boli, ali ovo je uglavnom bezbolan proces i radi se pod kratkotrajnom anestezijom.

Šta predhodi aspiraciji?

Pre aspiracije se radi stimulacija jajnika uz pomoć lekova, injekcija, koja stimuliše produkciju kvalitetnih jajnih ćelija. Nakon serije injekcija i ultrazvučnih pregleda, kada lekar utvrdi da postoji dovoljan broj zrelih folikula, daje se STOP injekcija, odnosno injekcija HCG hormona koji prirodno podržava razvoj jajnih ćelija u jajniku i stimuliše oslobađanje jajne ćelije prilikom ovulacije. Najčešće se aspiracija izvodi 34 do 36 sati nakon davanja STOP injekcije.

Na dan aspiracije, partner ide sa vama kod lekara kako bi dao uzorak ejakulata, jer se nakon aspiracije vrši oplodnja jajnih ćelija.

Anesteziolog će vas pitati o vašoj medicinskoj istoriji i svim lekovima koje ste uzimali. Ako ništa nije neobično, dobićete blagu asnesteziju. Zatim će se umetnuti spekulum kako bi lekar mogao da očisti celu vaginu toplim sterilnim fiziološkim rastvorom. Doktor zatim ubacuje ultrazvučnu sondu u vaginu da identifikuje jajnike i zrele folikule. Igla je pričvršćena za kateter za aspiraciju jajnih ćelija i izvlači folikularnu tečnost iz svakog folikula. Ovaj proces obično traje 5 do 10 minuta. Kada su svi folikuli aspirirani, vaginalno područje se ponovo čisti i postupak je završen. Ceo postupak traje oko 15 do 20 minuta.

Nakon toga se odmarate oko 30 minuta. Neki pacijenti mogu iskusiti mučninu, vrtoglavicu i to je uobičajeno kod anestezije. Međutim, ako mnogo povraćate, obavestite svog lekara kako biste dobili terapiju. Ako sve prođe dobro, možete pojesti lagani obrok i uzeti lekove protiv bolova ako postoji bol. Konačno, možete ići kući kada ste potpuno budni i nemate komplikacija u vezi sa procedurom.

Većina žena nakon postupka aspiracije može da nastavi sa normalnim aktivnostima sledećeg dana. Međutim, morate izbegavati energične aktivnosti, bavljenje sportom i intimne odnose. Preporuka je da dan nakon aspiracije odmarate kod kuće.

Da li je aspiracija jajnih ćelija bolna?

Uglavnom je aspiracija bezbolan postupak i doktor nakon procedure pregleda vaginalni zid i jajnike kako bi se uverio da li je sve u redu. Moguće je da ćete posle anestezije osećati blagu ošamućenost, pa je najbolje da se u pratnji vratite kući.

Nakon aspiracije većina žena nema bolova, a ukoliko se pojavi određeni bol, onda se uglavnom daju lekovi protiv bolova koji odmah deluju. U slučaju jakih bolova, neophodno je da se žena odmah obrati lekaru.

Šta se događa nakon aspiracije?

Embriolog zrele jajne ćelije stavlja u specijalan medijum i inkubator. One koje izgledaju najzdravije "mešaju" se sa spermatozodima kako bi se stvorio embrion. Embriolog u narednim danima prati razvoj embriona, a u zavisnosti od kvaliteta embriona i procene doktora, embriotransfer se može izvesti 3. ili 5. dana posle aspiracije. Uobičajeno se vraćaju jedan do dva embriona, a ukoliko ima ostalih zdravih, oni se najčešće zamrzavaju.

U nekim situacijama aspiracija se može otkazati, a to je kada nema dovoljno razvijenih folikula ili ima previše folikula, pa postoji rizik od hiperstimulacije, kao i u slučajevima kada je došlo do prerane ovulacije ili iz nekih drugih zdrastvenih razloga.

BONUS VIDEO:

SVAKI PETI PAR IMA PROBLEM SA POTOMSTVOM! Krstić za Kurir TV o odluci kojom se produžava vantelesna oplodnja OVO JE VELIKA VEST Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)