Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA JE IDEALNO RODITI PRVO DETE: Naučnici otkrili koje su najbolje godine za ženu, a koje su najrizičnije

Autor Sandra Krstanović

Naučnici nude nekoliko odgovora, a vi procenite sami.

 Trudnoća Izvor: Shutterstock

Ako se pita biologija najbolje godine za rađanje bebe su kasnije tinejdžerske godine ili rane dvadesete godine. Prema rečima sociologa u tom periodu jajne ćelije su najsvežije, a reproduktivni organi nalaze se na svom vrhuncu.

Možda će vas zanimati

Međutim, stručnjaci upozoravaju da iako su mlade devojke u tim godinama biološki najspremnije, trudnoće često prate društvene poteškoće.

Rađanje u ranim dvadesetim najčešće se događa izvan braka i vrlo često ometa nastavak obrazovanja.

Sa ovim stavom slaže se i većina maldih žena koje tvrde da se u toj dobi još uvek osećaju neodgovorno i nezrelo da bi postali roditelji.

Razne studije, razni zaključci

Najbolji period za rađanje su zapravo godine u kojima žene imaju najveću šansu za rađanje zdravog deteta.

Tako jedna kalifornijska studija zaključuje da je najbolja dob za prvi porođaj 26. godina jer su tada najmanje šanse za rođenje deteta s kakvim poremećajem.

Druga studija pak, bazirana na nacionalnim podacima, u obzir je uzimala druge faktore, tačnije stope smrtnosti novorođenčad te se kao najbolja dob za rađanje pokazala 32. godina života.

 Trudnoća
Trudnoća
Izvor: Shutterstock

Treće istraživanje pokazalo je kako su najbolje godine za rađanje, što se tiče dugoročnog zdravlja majke, 31. godina.

Ipak, ako žena želi imati više dece, trebala bi prvo dete roditi i pre 34 godine, dok je preporuka da sa rađanjem treba da završi pre 35. godine. Upravo je to zaključak istraživanja koje je sproveo sociolog Angelo Alonzo.

U tom istraživanju otkriveno je kako su žene koje su rađale nakon 35. godine imale problem sa povišenim krvnim pritiskom, povišenim nivoom glukoze u krvi, bile su slabijeg opšteg zdravlja, zbog čega su bile lošije pokretljive kasnije u životu za razliku od žena koje su rodile pre 35 godina.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica