Smanjena plodnost postaje sve učestalija u svetu, naročito u urbanim sredinama, gde se žene odlučuju za dete tek u poznijim godinama. Danas, samo u zemljama u razvoju (ne računajući Kinu), ima preko 186 miliona parova koji se bore sa sterilitetom.

Stopa neplodnosti značajno varira od zemlje do zemlje, a u najviše pogođenim oblastima čak četvrtina parova ne može da dobije decu. Najveći broj slučajeva steriliteta u zemljama u razvoju može da se pripiše oštećenjima nastalim usled infekcija reproduktivnog trakta.

Gledano iz tog ugla, ne iznenađuje što raste potreba za zdravstvenim uslugama koje mogu da pomognu neplodnim parovima da začnu.

Prvi korak – postavljanje dijagnoze

Prema rečima dr Ivane Đurđević Starović, urednice sajta hocubebu.rs,

Hoću bebuSajt i Internet psihološko savetovalište www.hocubebu.rs je namenjeno parovima koji se pripremaju ili su u postupku vantelesne oplodnje. Pored informacija o sterilitetu i vantelesnoj oplodnji, može da se dobije podrška psihologa putem imejla ili telefona. Ono što je najvrednije na sajtu, jeste kontakt centar, odnosno onlajn psihološko savetovalište za parove kojima je potrebna podrška u stresnim momentima. Imejl je: podrska@hocubebu.rs, a telefon: 011/78-52-761

evropski prosek je 1.050 urađenih postupaka vantelesne oplodnje na milion stanovnika. Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji se obavi oko 3.000 vantelesnih trudnoća - iako bi, srazmerno evropskim statistikama, taj broj trebalo da bude između sedam i osam hiljada. Lečenje steriliteta počinje postavljanjem dijagnoze, do koje se dolazi pomoću brojnih analiza. One obično započinju obradom spermograma, uzimanjem briseva koji služe da se utvrdi eventualno prisustvo neke infekcije, i analizom hormona putem krvi.

Tek tada se prelazi na takozvana invazivna ispitivanja poput histerosalpingograma - HSG (provera prohodnosti jajovoda), histeroskopije (posmatranje unutrašnjosti materice) ili laparoskopije (procedura koja omogućava pregled unutrašnjosti trbušne dublje).

Pogledajte koji su najčešći uzroci steriliteta kod žene, odnosno muškarca:

Uzroci ženskog steriliteta

Uzroci muškog steriliteta