Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih uzroka ženske neplodnosti. Međutim, iako ovo stanje može da oteža začeće i poveća rizik od određenih komplikacija u trudnoći, žene sa ovim sindromom rađaju zdrave bebe.

Sindrom policističnih jajnika je hormonsko stanje koje dovodi do problema sa ovulacijom, neredovnim menstruacijama ili potpunim odsustvom menstruacija.

Koji su simptomi policističnih jajnika?

Ovaj sindrom se često razvija nakon puberteta, ali se nekada može javiti i kasnije. Najčešći simptomi su:

  • Nepravilan menstrualni ciklus.
  • Bubuljice.
  • Povećana maljavost.
  • Istanjivanje kose na glavi.
  • Dobijanje na težini.
  • Produženo vaginalno krvarenje.
  • Insulinska rezistencija ili predijabetes.
Toalet, menstruacija, žena
Shutterstock Žena u toaletu

Da li policistični jajnici mogu da se leče?

Nažalost, ne može da se leči niti će nestati vremenom. Zdrav način života može da pomogne u upravljanju simptomima. Redovno se kontrolišite kod lekara, a on će vam odrediti najbolju terapiju na osnovu vaše medicinske istorije.

Dobro je da se pridržavate izbalansirane ishrane koja je bogata složenim ugljenim hidratima. Izbacivanje rafinisanih ugljenih hidrata i šećera takođe može da pomogne u obnavljanju ovulacije i redovnih menstruacija.

Gubitak težine može da pomogne u lečenju policističnih jajnika. Istraživanja su pokazala da gubitak 5-10 odsto težine može da poboljša nivo insulina, da normalizuje nivo hormona i reguliše menstrualni ciklus.

Trudnica, trudna, hrana
Shutterstock Trudnica doručkuje

Da li žene sa sindromom policističnih jajnika mogu da zatrudne?

Da! Moguće je da žene koje imaju policistične jajnike zatrudne prirodnim putem ili uz pomoć lekova koji mogu da izazovu ovulaciju. Ukoliko ništa od toga ne pomogne, vantelesna oplodnja je sledeća opcija.

(Yumama)