Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masaža stopala i šaka za plodnost: Refleksologijom do začeća

U želji da dobiju bebu, mnogi parovi se podvrgavaju raznim terapijama i tretmanima koji utiču na povećanje plodnosti. Jedna od metoda koja je potpuno bezopasna, a efikasna jeste refleksologija.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Uzroci neplodnosti mogu da budu brojni. Kod žena su najčešći uzročnici hormonalna neravnoteža, neprohodni jajnici, poremećaj ovulacije, a kod muškaraca se uglavnom radi o malom broju spermatozoida ili njihovoj sporosti. Osim velikog broja fizičkih faktora, u poslednje vreme se sve veća pažnja posvećuje faktorima u koje spadaju nezdrav životni stil, preterana upotreba alkohola, cigareta, kofeina i takozvanih rekreativnih droga, koji imaju uticaj na razvoj jajne ćelije i spermatozoida.

Povezane vesti

Pored toga, na nemogućnost začeća najviše utiču anksioznost (uznemirenost), briga, napetost i stres. Naša sagovornica Jelena ter Haar, holistički terapeut, refleksolog i hipnoterapeut, specijalizovana za začeće i trudnoću, objašnjava da se veoma brzo nakon neuspešnih pokušaja parovi nađu u paradoksalnoj situaciji - kada ne dolazi do začeća dok se ne opuste, a ne mogu da se opuste dok ne dođe do začeća…

- Često se psihološkim uzročnicima ne pridaje mnogo značaja, a oni igraju veliku ulogu u oplodnji i mogu da se uspešno otklone komplementarnim terapijama kao što je refleksologija. Kako nefizički uzroci leže u bespotrebnoj brizi i napetosti, anksioznosti i strahu, refleksologija bi mogla da poboljša plodnost prvenstveno vraćanjem organizma u opušteno stanje, otpuštanjem stresa i dovođenjem organizma u stanje homeostaze (ravnoteže).

Masaža stopala dovodi do balansa

Refleksologija je drevna metoda isceljenja, koja datira još od pre dve hiljade godina. Danas se smatra komplementarnom terapijom, koja se preporučuje kod velikog broja stanja i oboljenja.

- Na našim stopalima i šakama je detaljno predstavljena mapa čitavog organizma, gde levo stopalo korespondira sa levom, a desno sa desnom stranom tela (u refleksologiji se češće masiraju stopala, nego šake, jer telo bolje reaguje). Određenom vrstom masaže refleksnih tačaka na stopalima, kvalifikovan terapeut može da detektuje neravnotežu u određenim delovima organizma i da ih tretira specifičnim tehnikama masaže - koristeći palac i prste, pre nego što se ta neravnoteža fizički manifestuje kao simptom. Odblokiranjem svih pronađenih neravnoteža, omogućava se ponovni slobodan tok energije, koju neki nazivaju či ili prana, a organizam se vraća u stanje homeostaze - kaže Jelena.

Put do osećaja blagostanja

Kada je u pitanju plodnost, zadatak terapeuta je da pomogne klijentu da svi sistemi organizma budu u stanju homeostaze.

Uspešnost tretmana refleksologije U listu Independent, još 2000. godine su objavljeni rezultati istraživanja sprovedenog u Derriford bolnici u Plimutu, u kom se navodi da je od 23 žene koje su učestvovale u istraživanju, a koje su prošle tretmane refleksologije, 13 ostalo u drugom stanju, i to nakon dugog perioda neplodnosti. U Danskoj je rađeno istraživanje u kom je učestvovalo 108 žena koje dve godine nisu mogle da zatrudne, a nisu imale decu. Njih 47 je napustilo istraživanje, dok je preostalih 61 imalo tretman refleksologije osam meseci, dva puta nedeljno. U drugoj polovini istraživanja su imale po dva tretmana pre ovulacije. Devet žena, odnosno 15 odsto, zatrudnelo je nakon šest meseci, dok su sve ostale žene rešile postojeće probleme sa ciklusom i ovulacijom.

Terapeut posebnu pažnju obraća na imuni i reproduktivni sistem. Obično se preporučuje šest uzastopnih tretmana jednom nedeljno, ali nekom je potrebno mnogo više, nekom manje - u zavisnosti od slučaja do slučaja.

- Refleksologija je duboko opuštajući tretman, koji donosi osećaj revitalizovanosti i sveopšti osećaj blagostanja. Redovnim tretmanima se održava stanje bez stresa, koje je od ključnog značaja za parove koji žele bebu. Refleksologijom se poboljšavaju i balansiraju sve funkcije organizma, ubrzava cirkulacija i otpuštaju svi polutanti (materije koje zagađuju) i toksini, što doprinosi hormonalnom balansu. Zajedno sa zdravom ishranom koja čisti organizam, odmorom i fizičkom aktivnošću, refleksologija doprinosi većoj plodnosti.

Nikad ne odustajte

Za mnoge parove, put začeća je nažalost pun poteškoća. I uz pomoć klasične medicine, ovaj proces je stresan i iscrpljujući. Parovi su izloženi brojnim testovima, ogromnim finansijskim troškovima, a u psihološkom smislu se često osećaju beznadežno, što sve utiče i na njihovu vezu. Jelena ter Haar navodi da ni u jednoj terapiji neplodnosti uspeh nije stoprocentan, pa isto važi i za refleksologiju, ali savetuje parovima da ne odustaju, već da budu uporni u svojoj nameri da se ostvare kao roditelji, da probaju razne metode koje mogu da im pomognu da dođu do potomstva.

Povezane vesti

- Ako pokušavate da pomerite kamen, to što ćete gurati jače ne znači da će biti pomeren. Ali, ako promenite način ili ugao iz kojeg ga gurate, vrlo je verovatno da ćete uspeti u svojoj nameri. Refleksologija može da pomogne da se lakše nosite sa situacijom, da donese smirenost, povrati samopouzdanje i, svakako, da poboljša celokupno stanje vašeg organizma, dok ga istovremeno priprema za bilo koji poduhvat klasične medicine. Ako se usput desi i začeće, to je bonus koji se više nikakvim istraživanjima ne mora dokazati.

Tekst priredilaManja Perić Mitić

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica