Prilikom planiranja trudnoće važno je isključiti moguću infekciju nerođenog deteta i vakcinisati se. Naročito kada su u pitanju toksoplazmoza i rubeola, napominje akušer-ginekolog Julija Jančevska za portal Parents.ru.

1. Toksoplazmoza

Toksoplazmoza je zarazna parazitska bolest, čiji patogeni ulaze u tlo sa izmetom zaraženih mačaka. Lako je doći u kontakt sa infekcijom ako jedete polusirovo meso, loše oprano zelje, voće ili povrće ili ne perete ruke nakon čišćenja mačjeg noše.

Dobra vest je da 90% odraslih ne primećuje infekciju - a kliničke manifestacije poput slabosti, niske temperature, otečenih limfnih čvorova i oštećenja oka su izuzetno retke. Ako se žena zarazi pre začeća, dete je bezbedno - njen imuni sistem će se nositi sa ovim. Ali, ako se primarna infekcija dogodila tokom trudnoće, postoji rizik od prenošenja infekcije kroz placentu- a onda postoji čak i pretnja od smrti fetusa.

Činjenica je da embrion razvija urođenu toksoplazmozu, čija je učestalost, prema statistikama, 1-10 slučajeva na 10.000 dece rođene žive. Najgore je ako se infekcija javi u ranim fazama trudnoće. Tada dete može imati takve manifestacije kao što su nedonoščad, kašnjenje u razvoju, oštećenje fetalnog mozga, srca, pneumonija, horioretinitis (oštećenje oka), žutica, uvećana jetra i slezina, osip i konvulzije.

Teške lezije kod novorođenčadi dijagnostikuju se kongenitalnom infekcijom sa učestalošću od 3-10%. U drugim slučajevima, novorođenčad se rađa bez očiglednih simptoma, ali efekti mogu potrajati mesecima ili čak godinama da se pojave.

Zbog toga se budućim majkama preporučuje da doniraju krv za antitela na toksoplazmu pre trudnoće. Ako ih nema, potrebno je da dobro operete ruke, ne pijete neproverenu vodu, perete povrće i voće, čistite mačiji pesak sa rukavicama ili ga potpuno izbegavate i ne mazite mačke na ulici.

2. Rubeole

Rubeola je akutna virusna bolest uzrokovana RNK virusom. Urođena rubeola se manifestuje kao zaostajanje u fizičkom i mentalnom razvoju, niska visina i težina, oštećenje vida (urođena katarakta, glaukom i retinopatija), gluvoća, srčane mane i oštećenje jetre.

Rizik od malformacija fetusa kada se inficira pre 10-14 nedelja dostiže 90% - stoga, u takvim slučajevima, lekari mogu savetovati i prekid trudnoće. Ako dođe do infekcije nakon 18 nedelja, rizici se smanjuju, ali potencijal za gore navedene simptome ostaje. Udeo kongenitalne rubeole je oko 10% među svim urođenim anomalijama fetusa.

Zbog toga, lekari preporučuju uzimanje testa na antitela pre trudnoće i vakcinaciju ako je potrebno - vakcinacija obezbeđuje imunitet 15-20 godina. Začeće je dozvoljeno tri meseca nakon vakcinacije.

BONUS VIDEO:

Iz noćnog kluba otišla na porođaj, nije znala da je trudna TikTok/vivianwiserv

(Yumama/T.A.S.)