Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za zdravu mamu i bebu: Koji prenatalne vitamine treba da pijem u trudnoći?

Neki prenatalni vitamini su ključni i pre samog začeća. Pogledajte šta je to potrebno vašem organizmu za zdravlje bebice, ali i vas samih.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1072068095

Prenatalni vitamini su suplementi koji su namenjeni trudnicama kako bi trudnoća bila što zdravija. Vaš lekar preporučiće vam vitamine i pre samog začeća.

Zdrava ishrana je, naravno, uvek dobra odluka. Tokom trudnoće ona je naročito važna. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Koji vitamini su vam potrebni?

Oni obično u sebi sadrže:

- Folnu kiselinu

- Vitamin D

- Kalcijum

- Vitamin C

- Tiamin

- Riboflavin

- Niacin

- Vitamin B12

- Vitamin E

- Cink

- Gvožđe

- Jod

Nemojte sami birati vitamine, uvek je bolje da porazgovarate sa lekarom koji su vam najpotrebniji i na koji način da ih uzimate.

Folna kiselina

Ukoliko planirate trudnoću, folna kiselina je od velike važnosti. Ona sprečava porođajne defekte koji mogu uticati na bebin mozak i kičmenu moždinu. Defekti neuralne tube javljaju se još u ranoj trudnoći, pre nego što žena i sazna da je trudna, pa je dobro piti folnu kiselinu i pre začeća.

Ukoliko beba već ima defekt neuralne tube, istraživanja su pokazala da uzimanje folne kiseline u malo većoj dozi (koju vam isključivo lekar preporuči) u toku prvog trimestra može pomoći kod tog defekta.

Koja hrana u sebi sadrži folnu kiselinu?

- Zeleno lisnato povrće

- Orašasti plodovi

- Citrusno voće

Iako folne kiseline ima u ovim namirnicama, suplementi su važni, nemojte bežati od njih.

Kalcijum

Beba od mame uzima kalcijum kako bi se njene kosti razvijale pravilno. Kako vi ne biste ostali bez kalcijuma i imali problem sa kostima, suplementi su odličan izbor.

Jod

Jod je naročito važan za žene koje imaju problem sa štitastom žlezdom. Zbog manjka joda može doći do pobačaja, rađanja mrtve bebe, usporenog rasta, mentalnih problema, gluvoće.

Gvožđe

Gvožđe pomaže vašem telu da stvara crvena krvna zrnca. Ona su važna jer nose kiseonik do bebe, a on je preko potreban za pravilan razvoj.

Koji su još nutrijenti važni za trudnoću?

Postoje još neki suplementi koji će poboljšati vaše zdravlje tokom trudnoće. Doktor vam može predložiti suplemente koji uključuju:

Omega-3 masne kiseline

One su mogu naći u masnim ribama i orašastim plodovima. Studije su pokazale da one umanjuju rizik od prevremenog porođaja. Ukoliko ne jedete dovoljno hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, popričajte sa lekarom o uvođenju suplementacije.

Holin

Iako vaše telo samo stvara holin, većinom ga dobijamo iz hrane. Bogati izvori holinom su govedina, svinjetina, piletina, riba i jaja. Neke žene ga nemaju dovoljno u trudnoći, a on je važan za razvoj bebinog mozga.

Kada da počnem sa uzimanjem prenatalnih vitamina?

Najbolje je da prenatalne vitamine počnete da konzumirate pre samog začeća. Folna kiselina je naročito važna! Potrudite se da je uzimate barem mesec dana pre začeća. Lekari predlažu ženama da piju folnu kiselinu čak i onda kada nemaju u skorije vreme bebu u planu.

Da li prenatalni vitamini mogu imati neželjene efekte?

Neki vitamini mogu dovesti do mučnine kod trudnica koje se već bore sa istim problemom. Ako se ovo dešava, popričajte sa lekarom. Možda će druga vrsta vitamina uticati drugačije na vas.

Gvožđe u vitaminima može dovesti do konstipacije. Kod konstipacije vam može pomoći:

- ishrana bogata vlaknima

- unos veće količine tečnosti

- vežbanje (samo ukoliko doktor to odobri)

- nešto za omekšavanje stolice (samo ako je doktor saglasan)

Za bilo kakvo uvođenje vitamina pre ili tokom trudnoće, molimo vas da uvek prvo razgovarate sa svojim lekarom, koji će vam dati najbolji savet u zavisnosti od vašeg ličnog stanja.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica