Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prava trudnice koja prima novčanu naknadu sa biroa

Ostala sam bez posla krajem marta. Prijavila sam se na biro sredinom meseca i dobila rešenje da imam pravo na novčanu naknadu u trajanju od šest meseci. U međuvremenu sam imala tri razgovora za posao i nadam se da ću biti izabrana ...

Molim Vas za konkretan odgovor, ja sam čitala odgovore koje ste pisali već na forumu, ali nije mi jasno da li ja mogu samo mesec dana da primam naknadu nakon ovih odobrenih šest meseci ili sve vreme dok traje trudnoća, jer meni će tih šest meseci isteći u septembru, a termin mi je krajem decembra. Da li ću primati naknadu samo još u oktobru ili do kraja trudnoće i posle još godinu dana kao porodilja?

Unapred zahvalna na odgovoru! 

Srećna (i pomalo zabrinuta) mama

ODGOVOR 

Poštovana mama, 

shodno članu 73. Stav 1. Tačka 2. Zakona  o zapošljvanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010 isplata novčane naknade se nastavlja za vreme privremene sprečenosti za rad utvrđene prema propisima o zdravstvenom osiguranju, ali ne duže od 30 dana od dana nastanka privremene sprečenosti ( u Vašem slučaju to bi moglo da bude trudničko bolovanje, odnosno bolovanje radi održavanja trudnoće ) i  shodno članu 73. Stav 1. Tačka 3. Zakona  o zapošljvanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 88/2010 kojim se utvrđuje da se isplata novčane naknade nastavlja za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada zbog posebne nege deteta, prema propisima iz oblasti rada ili drugim propisima kojima se reguliše odsustvo sa rada.

Shodno zakonskim odredbama mišljene je da se Vama novčana naknada ne produžava za vreme trajanja trudnoće (osim u gore navedenm slučaju ), jer je zakonodavac jasno naveo da se ista pordužava samo u slučaju porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

Istakla bih da se u skaldu sa članom 74. navedenog zakona novčana naknada može isplatiti u jednokratnom iznosu radi samozapošljavanja, na zahtev nezaposlenog, u skladu sa opštim aktom Nacionalne službe.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica