Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja komisija odobrava odsustvo sa rada zbog posebne nege deteta?

Nakon isteka porodiljskog bolovanja probaću da dobijem posebnu negu deteta. Interesuje me, s obzirom da je poslodavac u Beogradu, a ja i beba imamo prebivalište u Kraljevu, koja komisija odobrava posebnu negu?

Hvala,

Sandra

ODGOVOR 

Poštovana Sandra, 

zbog deteta kome je neophodna posebna nega ako ima psihičku ili fizičku ometenosti, jedan od roditelja ima pravo da, po isteku porodiljskog bolovanja i bolovanja radi nege deteta, odsustvuje sa rada ili da radi sa pola radnog vremena.

Osim u slučajevima teške psiho-fizičke ometenosti ovo bolovanje možete da otvorite i ako je vaše dete rođeno prevremeno ili ima neke zdravstvene probleme zbog kojih mora da ide na operaciju.

Međutim, o tome odlučuje nadležni organ za ocenu stepena psiho-fizičke ometenosti deteta – lekarska komisija.

Za otvaranje bolovanja radi posebne nege deteta potrebno Vam je:

• Mišljenje pedijatra koji leči dete da vam je potrebno bolovanje radi posebne nege deteta

• Izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad – doznaka, koji vam izdaje lekarska komisija

• Rešenje o pravu na odsustvu sa rada radi posebne nege deteta, koji treba da vam izda poslodavac

Procedura za otvaranje ovog bolovanja?

Kada Vam istekne porodiljsko koje traje godinu dana, možete da otvorite bolovanje radi posebne nege deteta. Pošto ono treba da se nadoveže na prethodno bolovanje, ne treba uopšte da se vratite na posao niti da zatvarate porodiljsko bolovanje.

Zato je najbolje da na vreme prikupite svu dokumentaciju kako bi komisija mogla da Vam odobri bolovanje radi posebne nege deteta pre isteka porodiljskog bolovanja.

Pedijatar koji leči Vaše dete, treba da Vas uputi na lekarsku komisiju sa preporukom i mišljenjem zbog čega bi Vam trebalo odobriti bolovanje radi posebne nege deteta.

Kada komisija to odobri, dobijate izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad – doznaku i to odnosite u svoju firmu. Na osnovu toga poslodavac treba da Vam izda rešenje o pravu na odsustvu sa rada radi posebne nege deteta, i da se onda otvori bolovanje.

U zavisnosti od detetove bolesti, ovo bolovanje može da traje najduže do navršenih pet godina života deteta.

Takođe, možete da ostvarite pravo da zbog detetove bolesti radite 50 % radnog vremena, koje će vam se računati kao da ste radili puno radno vreme.

Plata je 100% isto kao i za vreme porodiljskog bolovanja.

Bojana Bogojević, diplomirani pravnik
Saradnik Centra za mame

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica