Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da su mere izolacije dodatno pogoršale situaciju, budući da su mališani bili još manje aktivni nego inače. Zbog toga je preporučeno da programi prevencije, koji u fokusu imaju pravilnu ishranu i pojačanu fizičku aktivnost, dobiju prioritet u narednom periodu.

Ove godine je jedan takav edukativni program u Srbiji obeležio punu deceniju trajanja, nakon što je uspešno prevazišao izazove u pandemijskim uslovima. Kroz kampanju ZdravoRastimo kompanije Nestlé, 100.000 osnovaca iz cele Srbije je za proteklih 10 godina naučilo da za užinu pakuju voće umesto nezdravih grickalica i koliko je važna svakodnevna fizička aktivnost.

Nestlé na ovaj način želi da podrži roditelje i obrazovne institucije u uspostavljanju temelja za zdrav razvoj dece, a najveće zasluge za uspešno sprovođenje projekta pripadaju nastavnicima osnovnih škola. Oni su nesebičnim zalaganjem učinili da projekat ZdravoRastimo bude i beskrajno zabavan, pa su tako đaci širom Srbije dobili priliku da, između ostalog, prave planove pravilne ishrane i puste mašti na volju na radionicama na kojima su pripremali voćne ražnjiće i integralne palačinke.

Iako su epidemiološke mere predstavljale veliki izazov za sve, one nisu poremetile planove - školske 2020/21, kroz projekat ZdravoRastimo prošlo je više od 25.000 učenika iz oko 100 škola širom Srbije. Predavanja su u prvim mesecima nastavljena na časovima fizičkog vaspitanja putem Google učionice, da bi kasnije video materijal sa sadržajima o zdravoj hrani i značaju vežbanja bio postavljen na sajt škole, kako bi i učenici mlađih razreda mogli da ga vide.

Unrecognizable father with a toddler boy cooking. A man with his son making vegetable salad. Top view.
Halfpoint/iStockphoto Unrecognizable father with a toddler boy cooking. A man with his son making vegetable salad. Top view.

„Tokom onlajn nastave pojedine programske sadržaje iz nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja smo prilagodili aktuelnoj situaciji pa su, recimo, učenici imali zadatak da tokom šetnje u prirodi pronađu alternativne izvore hrane i pijaće vode. Tako smo ih još više okrenuli prirodi da bi shvatili da sve iz prirode potiče“, kaže Sanja Bošković, nastavnica OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Kruševca.

U OŠ Đuro Salaj u Subotici su organizovali i Dan pravilne ishrane u kojima su učestvovali lokalni izlagači voća, povrća i druge zdrave hrane. „Ono što deca vide i mogu da probaju kroz radionice uvek donosi više temeljnog znanja. Materijal koji smo dobili kroz projekat je veoma dobar i puno pomaže nastavnicima, a lično bih volela da projekat bude sastavni deo svake godine mog rada“, kaže nastavnica ove škole Melitta Ostojić.

Nastavnici koji su učestvovali u programu saglasni su u oceni da je ovakva vrsta edukacije potrebna školarcima. Iako deca uglavnom imaju predznanja o značaju pravilne ishrane i vežbanja, navike u svakodnevnom životu ih često navode da posegnu za nezdravim slatkišima i da slobodno vreme provode ispred ekrana umesto da budu fizički aktivna. To za ishod ima veliki procenat dece sa prekomernom težinom. Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da je u uzrastu od 13 godina čak 29% dečaka i 15% devojčica gojazno. Tek trećina dece u regionu ima preporučenih pet obroka dnevno, 30% mališana ne doručkuje redovno, a prisutna je i pandemija fizičke neaktivnosti - 60 minuta dnevno fizički aktivno manje od 40% dece.