Žalbe roditelja na dete koje neće da raspremi svoju sobu, da spakuje ranac za školu ili uradi domaći zadatak su veoma česte. Zapravo, većina mama i tata "bije bitke" svakodnevno sa mališanima koji su lenji, ali majka dvoje dece i psiholog Ana Bikova ima rešenje.

Ono što treba da uradite je da postanete "lenja mama", a evo u čemu je stvar.

Preterana briga je neprijatelj nezavisnosti

"Radila sam u vrtiću i iz prve ruke sam videla kako prezaštićenost upropašćuje život i roditelja i deteta. To što dete sa tri godine ne ume samo da jede, da se obuče ili ode do toaleta je često posledica majčine anksioznosti. Šta ako ostane gladan? Šta ako se isprlja? Hrana je prirodna potreba za dete i gladan trogodišnjak će jesti sam iz tanjira koji stavite ispred njega. Izaberite šta je bolje za vas – da sedite godinama pored deteta i hranite ga ili da provedete mesec dana učeći ga da samo jede", poručuje psiholog Bikova.

Postanite "lenji" postepeno

Naravno da dete ne može preko noći da postane samostalno, jer ono ne može da razume zašto ga je do sada hranila majka, a sad odjednom mora samo da jede.

Idite postepeno, pa najpre dajte detetu da se igra tako što će "hraniti" svoju omiljenu igračku, pa zatim sebe. Možete i da mu kažete da počne samo da jede, pa ćete vi doći da mu pomognete.

Pohvalite ga, ohrabrite i motivišite, nemojte da ga kritikujete zbog neuspelih poušaja. Prvi uspeh će biti motivacija da dete nastavi da se ponaša samostalnije, prenosi reči psihologa deti.mail.ru.

Napravite okruženje za učenje

Svako dete ima želju da bude samostlno, zato je glavni savet psihologa Bikove roditeljima da se ne mešaju. Ako dete kaže da će nešto da uradi samo, dajte mu makar da pokuša i ne kritikujte ga ako ne uspe iz prve.

Odustanite od savršenosti

Želja majke da sve bude savršeno je prepreka ka nezavisnosti deteta. Odrasla osoba stvari poput jela, pakovanja stvari za školu može da uradi brzo i bez nereda, ali ne i dete. Na početku će ono sve raditi sporo i možda ne tako dobro kao vi, ali će vremenom postajati sve bolje.

Ne pridajte mnogo značaja greškama, zaboravite na to da je domaći zadatak vaša odgovornost. Dajte mu priliku da uči i pravi greške.

Ne olakšavajte detetu život

Neka deca uveliko krenu u školu, a još uvek ne znaju da vežu pertle, zato što im roditelji stalno kupuju obuću na lepljenje jer je tako lakše. Time što pokušavaju mališanu da olakšaju život na svaki mogući način, roditelji mu čine medveđu uslugu i uskraćuju mu mnoge prilike, smatra psiholog Bikova.

Ona ističe da je primer s pertlama jednostavan, ali da je to samo obrazac ponašanja koji se prenosi i na druge stvari. "Što mu više olakšavate život, to mu dajete manje izbora. Jer, dete koje ima više veština ima i veći izbor, a time će imati i više samopouzdanja".

Češće zaboravljajte

"Volim da kažem da svako zaboravno dete ima majku koja o svemu misli. Današnja deca ne moraju da zapišu šta treba da rade za domaći, da obaveste roditelje o školskim putovanjima ili o tome da treba da ponesu nešto za zadatak u školu. Mame se o svemu tome informišu porukama, pa ako dete nešto zaboravi, majke odmah pitaju porukama druge šta treba da se uradi", priča psiholog Bikova.

Njen savet je da, ako ne želite da tako radite celog života, date detetu priliku da oseti posledice zaboravljanja.

Uvedite trajna pravila

Dešava se ponekad i da dete zna šta sve treba da uradi, ali je prosto lenjo. To se vidi kada, na primer, neće da vrati igračke na svoje mesto. U tom slušaju, dobro bi bilo da uvedete pravilo da se pre spavanja pospremi soba i da se tog pravila pridržavate, tako da nema odstupanja "danas je kasno, nema veze, sutra ćemo".

Strategija lenje mame

Psiholog ističe da nije dobro ni da potpuno lišite dete svoje pomoći. Njen savet je da najpre pokažete kako nešto treba da se uradi, zatim to uradite zajedno sa detetom, a onda ga pustite da istu stvar uradi sam. Pohvalite svaki pokušaj nezavisnosti, motivišite ga i ohrabrujte u procesu", poručuje.

BONUS VIDEO:

Mama kači ćerki flašicu iznad kreveta tiktok/ljflommom

(Yumama/N. Z.)