U svakom domaćinstvu se barem jednom desilo da se zapuši WC šolja, tako da voda ili sporije otiče ili ne otiče uopšte. Pre nego što pozovete majstora koji će vam to verovatno papreno naplatiti, evo nekoliko trikova koje možete da probate kako biste sami otpušili šolju.

1. Soda bikarbona i tečni sapun

U veću posudu, kofu ili korito sipajte vruću (ali ne vrelu) vodu i u to sipajte malo sode bikarbone. U zapušenu WC šolju najpre sipajte malo tečnog sapuna, pa posle par minuta nalijte vodu u koju ste dodali sodu bikarbonu.

2. Vruća voda i deterdžent za sudove

U zapušenu WC šolju sipajte otprilike šoljicu deterdženta za sudove. Pripremite posudu u koju ćete sipati vruću vodu, onoliko koliko je potrebno da WC šolju napunite vodom do vrha. Nalijte vodu u šolju, ostavite da stoji oko pola sata, a kada voda počne polako da se povlači, nalijte još jednu kofu vruće vode u šolju.

Ukoliko je začepljenje veće i problem nije potpuno rešen, možete isti postupak da ponovite još jednom.

3. Prozirna folija

Trik sa prozirnom folijom već neko vreme je popularan na društvenim mrežama i mnogi ljudi tvrde da pomaže.

Podignite dasku, pa otvor WC šolje odozgo prelepite prozirnom folijom u nekoliko sojeva. Nakon toga povucite vodu u vodokotliću, a pritisak koji nastane podići će i vodu i foliju.

Rukama odozgo pritsnite foliju ka dole, kako biste napravili dodatni pritisak, koji bi trebalo da "progura" i začepljenje kroz odvod.

BONUS VIDEO:

Trikovi za čisto i uvek mirišljavo kupatilo Instagram/carolina.mccauley

(Yumama/N. Z.)