Verovatno najveća promena koja vam se u životu dogodi je ona kada postanete roditelji. Iz razgovora sa ljudima koji već imaju decu stičete tek površni uvid u ono što vas očekuje, ali neke stvari zaista shvatite tek kada postanete odgovorni za jedno maleno ljudsko biće.

Zbog toga je terapeut Džef Gunter otkrio tri stvari koje treba da znaju budući roditelji, a o kojima se ne govori dovoljno.

1. Vi ste važan lik u priči svog deteta

Roditelji možda ponekad i zaborave koliko važnu ulogu imaju u priči svog mališana. Ali, vaše ponašanje, vaši izbori, sve to oblikuje osobu u koju će izrasti vaše dete.

"Bez obzira na to koliko ste divni i koliko reagujete na potrebe svog deteta, izneverićete ga na mnogo načina", kaže Gunter, dodajući da je neizbežno da se kao roditelj ponekad osetite bespomoćno.

"Važno je da pustite dete da priča svoju priču i da prihvatite njegovo to kako vas ono emocionalno doživljava", poručuje Gunter.

Koliko god da je teško, to će zapravo pomoći da imate blizak i zdrav odnos, uz međusobono poverenje i poštovanje.

2. Upoznaćete sebe bolje

Biti roditelj ne podrazumeva samo to da pomognete detetu da vlada svojim emocijama ili da budete dobri prema njemu. Takođe ćete, odgajajući svog mališana, bolje prihvatiti sebe, naučiti da budete nežniji prema sebi i možda prihvatiti neke stvari iz prošlosti.

Terapeutkinja Eni Rajt objašnjava da "ljubav, posvećenost i žrtvovanje za decu ponekad će biti u velikoj suprotnosti u odnosu na ono što ste vi dobili kao dete".

Zato ćete možda ponekad biti ljuti na svoje roditelje zbog nekih njihovih odluka, pa ćete reći: "Ja to nikad neću da uradim svom detetu".

Svakako, kroz taj bes koji ćete povremeno osećati, počećete polako da zaceljujete stare rane, pa ćete biti nežniji prema sebi i kada pogrešite, piše yourtango.com.

3. Moraćete da "odbolujete" stari život

"Deo procesa kroz koji ćete proći kada postanete roditelj je tugovanje za starim životom", kaže terapeut Gunter, dodajući da svi ponekad požele da se na trenutak vrate u dane kada još nisu imali decu. Ali, to naravno nijedan roditelj neće da prizna iz straha da će biti etiketiran kao sebičan ili zao.

Međutim, taj žal za starim danima vas zapravo čini samo ljudskim bićem.

"Važno je da to prihvatite. Imate pravo da budete tužni zbog toga", kaže Gunter, dodajući da roditeljska odgovornost znači i dosta stresa, zato je sasvim u redu da mame i tate pomalo tuguju za starim životom i nalaze zdrave načine da se izbore sa tim.

Brinite o svom mentalnom zdravlju i barem jednom nedeljno pronađite malo vremena da se "resetujete". Budite strpljivi prema sebi i ne grizite se previše zbog poneke greške koju ćete usput napraviti – svi pravimo greške. I imajte na umu da ćete se, kako vreme prolazi, sve bolje snalaziti u svojoj novoj životnoj ulozi roditelja

BONUS VIDEO:

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

(Yumama/N. Z.)